Izumiru stranačke firme koje su živjele na račun države

08.03.2016 19:12
slika

Komplikovano uređenje države, nekoliko nivoa vlasti i administrativnih nadležnosti uvijek su bili kamen spoticanja za poslovne ljude, koliko za one koji žive u BiH, još više za strane investitore koji se još teže snalaze u nelogičnostima na koje naiđu.
S druge strane, imaginarni problemi između građana na nacionalnoj osnovi koji su bili poprište vječitih političkih neslaganja u Bosni i Hercegovini za privredne poduzetnike nikad nisu ni postojali.
Političari bi se iznenadili koliko mi međusobno uspješno surađujemo, kazao je direktor mljekare Meggle Kemal Hrnjić, koji je naveo da sedam njihovih mljekara u zoni jugoistočne Evrope ruši sve rekorde. To je bila samo jedna od poruka žive diskusije koja se vodila na skupu Biznis plusa održanom u Bihaću, 04.03 na temu zajedničke saradnje i lakšeg pristupa EU fondovima, kao i umrežavanja regionalnih firmi uopšte. 
 

Privilegovani

No, kako podjele među privrednicima nikad nisu postojale na nacionalnoj osnovi, tako su u korumpiranom društvenom okruženju postojale samo podjele na one privredne firme koje su bile privilegovane od države i na one koje su bile u njenoj nemilosti. Inspekcije, porezi, kontrole, pa čak i ucjene, mito, neprofesionalizam javnih institucija. Od onih prvih, koje su preko svojih stranaka konzumirale i sredstva iz državnog budžeta, niko nema koristi, a najmanje država. Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je kazao kako upravo takve firme propadaju, dok su one druge, koje već godinama preživljavaju u nefer uslovima, zapravo ojačale i čine osnovu bh. ekonomije, ma kolika ona bila.
Neminovno je da se desi sljedeće: isto kao što je propala politika preferiranih u realnoj tržišnoj borbi, tako mora propasti i sama politika stranaka u BiH. Politika koja je rezultirala činjenicom da se posljednjih 20 godina nakon rata izgubilo u ništa.
Ministar iz susjedne Republike Srbije Rasim Ljajić smatra da ni njegova država nije mnogo drugačija u tom pogledu, te da konačni preporod mora ići zajedno, na regionalnoj osnovi i prevazilaženjem regionalnih nacionalpolitičkih tenzija.
Ili, po Ivaniću, Srbi u Republici Srpskoj trebaju odustati od teme referenduma, ali zato i Bošnjaci u Federaciji ne bi trebali svjesno ići na kartu provokacije. Društveni konsenzus o političkoj korektnosti treba da bude postignut, pa tek onda treba pokazati spremnost da se radi na svim otvorenim pitanjima u BiH, pogotovo u ispunjavanju uslova o prijemu BiH u status kandidata za članstvo u EU za koje ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kaže da možemo očekivati do kraja godine.
Unsko-sanski kanton i premijer Vlade Izudin Saračević, koji je bio domaćin foruma, spreman je da se takvo što pokuša. Uz nekoliko jakih preduzeća, poput Megglea, ČJ, Bihaćke pivare i drugih koji su učestvovali u raspravama, spremnost za podršku iskazali su predstavnici kantonalne i federalne vlasti, te se sad trebaju prihvatiti posla.
 

Nacionalne teme

Privrednici su ti koji imaju stečene vještine preživljavanja na tržištu, mudrost i odlučnost za poslovne poduhvate u komplikovanoj zemlji sa rizicima kakve imamo, prema tome, oni su prirodnim odabirom oni koji imaju šansu da nas dovedu u EU, jer su na evropski nivo već doveli svoje firme. Stoga, riječi Edina Dilberovića iz direkcije za EU integracije ne čude, a on ih je pozvao da svoj poduzetnički duh prošire na sve segmente društva, pa i na politiku.
No, prepreka svemu su građani, narod, koji i dalje gori u groznici nacionalnih i ratnih tema, jer su tu ostavljeni i još čekaju odlučno političko vodstvo da ih pokrene u procese pomirenja, napuštanja uloge žrtve, vraćanje na teme suštinski važne za život, a to je ekonomija, pa onda i sve ostalo. 

Piše: Fahrudin Bender 

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.