Rejtinzi država nastalih raspadom SFRJ lošiji od početnih

17.11.2016 11:42
slika

Rejting agencija Standars&Poor’s (S&P) objavila je da je većina država koje su nastale na prostoru SFRJ ocenjena rejtingom nižim od početnog, odnosno u kategoriji "B" ili "BB", izuzev Slovenije, koja ima "A" rejting i stabilne izglede.

- Uz izuzetak Srbije i Slovenije, svima držimo rejting niži od njihovog početnog rejtinga zbog nasleđenih pitanja koja su tokom godina pritiskala njihovu kreditnu ocenu. Kako su ta pitanja ostala i dalje ključni ograničavajući faktor za rejting, njihovo rešavanje biće ključno za poboljšanje kreditnih ocena - kaže analitičar S&P-a Feliks Vinekens.

S&P drži rejting Bosne i Hercegovine na "B/B", uz stabilne izglede, Hrvatske na "BB/B", uz negativne izglede, Crne Gore na "B+/B" uz negativne izglede, Makedonije na "BB-/B", uz stabilne izglede, i Srbije na "BB-/B", uz stabilne izglede. Time sve te zemlje imaju neinvesticione rejtinge.

Većina današnjih obeležja bivših republika, poput njihove ekonomske strukture, političkih institucija, javnih finansija i monetarnih režima bila je pod uticajem i oblikovana je od strane Jugoslavije i nasilnog raspada savezne države, navodi ta agencija u izveštaju pod nazivom "Bivše jugoslovenske republike 25 godina nakon pada Jugoslavije. Gde su sada?".

Izvor: Seebiz

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.