Bez porekla imovine-kazneni porez od 54 odsto?

01.12.2016 13:58
slika

Građani čija je imovina znatno veća od primanja i koji ne mogu dokazati da su na nju platili porez od 2017. godine bi, usvoji li hrvatski Sabor prijedlog Vlade, mogli plaćati ‘kazneni porez’ po stopi od 54 posto.

Na primjer, ako neko stekne imovinu za koju je izdvojio dva miliona kuna, a njegova su ukupna primanja kroz godine bila milion kuna, na razliku od milion kuna, prema sadašnjem zakonu, plaća dodatni porez od 40 posto.

Sadašnja Vlada predlaže ukidanje stope od 40 posto, odnosno njeno snižavanje na 36 posto i ona se trebala obračunavati i na neprijavljeni dohodak koji je razotkrila vrijednost stečene imovine. No, između prvog i drugog čitanja Vlada je odlučila dodatno da kazni one koji ne prijavljuju sva svoja primanja pa će se na utvrđeni nesrazmjer plaćati porez po stopi od 36 posto, ali će se tako utvrđeni porez uvećavati za još 50 posto. Iako to nije tako propisano u zakonu, jer je Ministarstvo finansija očito željelo da zadrži najvišu stopu u porezu na dohodak od 36 posto, građani za koje se utvrdi nesrazmjer imovine i prihoda na tu će razliku zapravo plaćati porez od 54 posto.

Poslovni dnevnik

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.