Otkup deonica INE (pre) veliki zalogaj?

28.12.2016 13:14
slika

Otkup deonica Ine, gledajući ekonomski, odnosno trenutno poslovno i finansijsko stanje kompanije, neisplativ je, kažu svi ekonomski analitičari. Oni upozoravaju na to da se vlada Andreja Plenkovića upustila u vrlo opasnu avanturu, piše hrvatski T-portal.

Hrvatska je od prodaje udela u Ini (2005. i 2010.) ukupno zaradila oko 10 milijardi kuna (oko 1,3 milijarde evra). Procenjuje se da će operacija vraćanja kompanije pod okrilje države stajati najmanje dve milijarde evra.

Znači, dobili smo otprilike milijardu evra, a sad ćemo je otkupiti za dva. Postavlja se pitanje kakav smo to onda posao napravili? Radi se o strašno velikom zalogaju i kakav god vlada imala plan, biće ga jako tesko sprovesti”, rekao je za T-portal ekonomista Damir Novotni.

On je protiv otkupa deonica od mađarskog MOL-a. Upozorava na to da je Ina u jako lošem stanju, a vrednost deonica na berzi joj je veštački naduvana.

Sa akcijama Ine se, kako navodi T-portal, tek sporadično trguje, vrlo mali broj ih je u slobodnom opticaju i one koje nisu u vlasništvu države (47 odsto) i MOL-a (49 odsto) većinom su u rukama penzionih fondova. Prema trenutnoj ceni deonice od 3.199 kuna, tržišna vrednost kompanije je oko 29 milijardi kuna (3,8 milijardi evra).

Cena na berzi ne odražava stvarnu vrednost kompanije. Ina poslednjih desetak godina posluje s gubicima i stagnira u poslovanju. Upropastili su je loši odnosi između dva velika deoničara”, naglasio je Novotni.

Iako političari tvrde da imaju plan za otkup deonica koji neće povećati javni dug, Novotni smatra da je to neizvodljivo. Navodno se razmišlja o modelu na kom je radila još vlada Zorana Milanovića, prema kom bi se udeo MOL-a kupio kreditom uz zalog svih deonica Ine.

Kakvim god masnim kreditom ili nekim drugim finansijskim instrumentom oni to izveli, povećaće se javni dug. Ma, imate 101 problem, a još me više zabrinjava to što se takve transakcije ne rade preko novina. Vlada je izašla sa svojom željom da otkupi deonice i sad Mađari imaju bolje karte i mogu da traže koju god cenu žele”, rekao je Novotni.

Ekonomista Josip Budimir, ekonomski strateg HSLS-a, takođe je protiv otkupa deonica, jer u tome ne vidi jasnu ekonomsku korist.

Ina je važna kompanija za nacionalnu ekonomiju, ali odluka o tome da li država treba da stekne apsolutni uticaj mora da se temelji na ekonomskoj računici. Moramo imati jasan plan šta ćemo time dobiti, a što danas nemamo. Ina je nekonkurentna kompanija, zaostala je u tehnologiji i potrebna su značajna ulaganja u njenu modernizaciju. Političari bi o tome trebali da razmišljaju kao da ulažu svoj privatni novac”, uveren je Budimir.

Ina je strateški važna kompanija - česta je mantra političara s kojom ekonomisti takođe nisu saglasni, piše T-portal.

"Od naše najveće naftne kompanije danas je važniji Agrokor”, ističe Novotni.

Ina je na početku tranzicije imala velike potencijale koji nisu ispunjeni zahvaljujući lošim odlukama.

Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić rekao je za "Večernji list" da veći potencijal od Ine u ovom trenutku ima koprivnička Podravka.

"Nafta više nije biznis budućnosti, a o Ini ne treba raspravljati na osnovi emocija, nego na osnovi realnih odnosa i promišljene strategije. Ina je izgubila prednosti koje je imala i zato ne treba ići u otkup deonica. Rafinerije su zastarele, ljudi su se razbežali, svet se fokusira na obnovljive izvore energije. Naftom će se baviti samo oni koji su akumulirali kapital”, izjavio je Jurčić, a prenosi T-portal.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.