OT Logistics preko Luke Bar planira širenje na Balkanu

12.01.2017 18:07
slika

OT Logistics, matična kompanija poslovne grupe koja je jedan od lidera u transportnom, špediterskom i logističkom sektoru Evrope, bila je jedini ponuđač koji je dostavio na ponudu na tenderu za prodaju 30 odsto akcija Luke Bar. Novi operater luke u Baru u crnogorsku kompaniju planira da uloži 17 miliona evra u periodu od tri godine nakon kupovine akcija.

Konačni rezultati tendera znaće se u prvoj četvrtini ili početkom druge četvrtine 2017. godine.

Planirana transakcija je deo strategije OT Logistics grupe koja je usmerena na jačanje tržišne pozicije na Balkanu i u okviru severno-južnog transportnog koridora.

Zbignjev Novik, generalni direktor te kompanije, je rekao da bi kupovina akcija u najvećoj luci u Crnoj Gori stvorila nove mogućnosti za rast kompanije i doprinela građenju dugoročnih vrednosti grupe.

Luka Bar se bavi pretovarom, skladištenjem i čuvanjem svih vrsta roba. Sadašnji pretovarni kapaciteti Luke Bar iznose oko pet miliona tona godišnje, dok norma pretovara za žitarice iznosi 3–3.500 tona dnevno. Poslovni prihodi kompanije u 2015. godini iznosili su oko 8,5 miliona evra  dok je za isti period EBITDA iznosila oko 1,8 miliona evra.

“Luka Bar zauzima poziciju od strateškog značaja na Jadranskom moru i ima potencijala da postane jedan od glavnih trgovačkih izlaza koji povezuju Evropu, Afriku i Bliski istok. Mi želimo da pridobijemo klijente na novim tržištima i zbog toga smo spremni da investiramo 17,1 miliona evra u razvoj luke u period od naredne tri godine. Naš cilj je da značajno povećamo obim pretovara u luci, što bi uticalo na povećanje potrebe za radnom snagom koja obavlja lučke poslove”, rekao je Novik.

 

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.