Kako Srbija baca 10 miliona evra godišnje

22.01.2017 08:40
slika

Nautički turizam i Srbiji nije prepoznat kao privredna grana, a on bi mogao državi da donese 10 miliona evra godišnje. To je rekao predsednik Grupacije za nautičku privredu i turizam Privredne komore Srbije (PKS) Petar Đorđević i ukazao da država propušta priliku da zaradi taj novac, jer nema organizovano razgledanje gradova sa reka.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da uči iz primera Slovenije, gde na reci Ljubljanici, za koju se slobodno može reći da je potok, ima 17 plovnih objekata koji pružaju uslugu razgledanja Ljubljane sa reke.

Đorđević je naveo da Beogradu nedostaju pristani za brodove, a oni bi trebalo da budu sa leve i desne strane Brankovog mosta.

On je dodao da bi Beograd ove godine trebalo da aplicira za sredstva koje daje Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija za razvoj turizma u 2017, kako bi se omogućilo da beogradski nautički privrednici dobiju ambijent koji zaslužuju, a to su dva pristana.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, raspisalo je konkurs za dodelu subvencija i dotacija namenjenih za projekte razvoja turizma u 2017, i za infrastrukturne projekte opredeljeno je 600 miliona dinara ( oko pet miliona evra), a za projekte promocije, edukacije i treninge u turizmu 115 miliona dinara (blizu million evra), plus 35 miliona dinara (286.855 evra) za Egzit.

Kako su kazali predstavnici resornog ministarstva Tanjugu, jedan od glavnih prioriteta u razvoju turizma Srbije je formiranje jedinstvenog turističkog proizvoda na Dunavu koji treba da objedini kulturne i prirodne atrakcije.

Tokom ove godine, kako najavljuju, trebalo bi da bude završeno svih šest pristana za brodove na Dunavu, od kojih su za sada potpuno postavljena i opremljena četiri pristana i to u Smederevu, Kostolcu, Golupcu i Kladovu, dok su u završnoj fazi pristani u Ramu i Sremskim Karlovcima.

U Srbiji ima 2.000 kilometara plovnih puteva, od kojih su tri reke u međunarodnom režimu plovidbe, a to su Dunav, Sava i Tisa, dok su delimično plovne reke Velika Morava i Tamiš.

Plovidba je moguća i na pojedinim jezerima. Procene su da svake godine kruzerima poseti Srbiju oko 70.000 turista.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.