Transport mesa iz BiH preko EU biće deset puta jeftiniji

06.02.2017 14:33
slika

Odobrenje izvoza svježeg goveđeg mesa preko teritorije zemalja Evropske unije pojeftiniće transport za deset puta, što predstavlja vjetar u leđa domaćim farmerima,piše Glas srpske.

Pojeftinjenje je rezultat odluke Stalnog odbora za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje Evropske komisije, kojom je odobren transport mesa iz BiH preko zemalja EU.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je omogućavanje izvoza mesa preko teritorije zemalja EU bio jedan od uslova koje je Srpska ispostavila za potpisivanje adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU u julu 2015. godine.

- Evropska komisija je ovom odlukom sprovela dogovor sa sastanka predsjednika RS Milorada Dodika i resornog ministra Steve Mirjanića sa njemačkim ministrom poljoprivrede Kristijanom Šmitom. Očekujemo da će i analiza uticaja adaptiranog SSP-a na poljoprivredu koju radi tim Svjetske banke biti ubrzo završena - kazali su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopšteno je da je odluka donesena na njihov i prijedlog i Kancelarije za veterinarstvo BiH.

- Ovim su ostvareni višemjesečni napori da Evropska komisija omogući transport mesa kopnenim putem preko teritorije članica EU. Ove pogodnosti posebno će se odraziti na transport mesa u Tursku i Rusiju, jer će izvoznici moći koristiti alternativne prevozne mogućnosti - istakao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić je rekao da će odlukom Evropske komisije izvoz goveđeg mesa, koje uglavnom završava u Turskoj, znatno pojeftiniti.

- Do sada je jedan avion za Tursku vozio 44 tone goveđeg mesa i za tu uslugu naplaćivao 45.000 EUR. Sada kopnenim putem dva šlepera mogu da prevezu 44 tone za šta je potrebno izdvojiti 4.500 EUR. To znači da će izvoz mesa biti jeftiniji i do deset puta - kazao je Vasić.

Naglasio je da BiH ne može da dostigne kvote mesa koje su joj odobrene za izvoz u Tursku.

- Poslije ove odluke Evropske komisije moguće je da će farmeri dobiti dodatni motiv da proizvedu veće količine goveđeg mesa. Potrebne su samo dobre kontrole da ne bi ponovo imali slučaj da meso uvezeno iz inostranstva bude izvoženo preko BiH kao da je domaće - kazao je Vasić i dodao da izvoz mesa u Rusiju još nije zaživio i da na tamošnjem tržištu ne završavaju značajnije količine.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac je kazao da je davno trebalo omogućiti transport mesa preko zemalja EU.

- Ova odluka pojeftiniće transport mesa kopnenim putem za Tursku i do deset puta, jer je prevoz kargo avionima mnogo skuplji nego kamionima - naveo je Usorac.

Vladimir Usorac je kazao da domaćim farmerima veliki problem stvara šverc mesa iz BiH za Tursku.

- Iako domaće vlasti neće da priznaju uvjereni smo da i dalje pojedinci uvoze meso iz inostranstva i prepakovano šalju za Tursku. I dalje imamo šverc i ne izvozimo isključivo domaći proizvod - naveo je Usorac.

 

 

 

 

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.