Posle 18 godina se obnavlja let Beograd-Priština

09.02.2017 12:08
slika

Vlada Srbije formirala je radnu grupu za normalizaciju vazdušnog saobraćaja na Balkanu, koja treba da nađe način za ponovno uspostavljanje civilne avio-linije Beograd-Priština, piše "Blic".

Drugim rečima, Beograd stvara preduslove da se u dijalogu sa pokrajinskim vlastima, nakon 18 godina, obnovi komercijalni avio-saobraćaj. Dijalog mora da se vodi i oko otvaranja vazdušnog prostora za civilni saobraćaj iznad Kosova i Metohije, koji je za Beograd zasad zatvoren, pa će ovo radno telo Vlade morati da se bavi i tim pitanjem. Treće pitanje koje će biti u nadležnosti ove radne grupe vezano je za ponovno postavljanje radara na Kopaoniku za vojne i civilne potrebe, koji je 1999. godine uklonjen. Ove ali i druge probleme koji se vezuju za normalizaciju vazdušnog saobraćaja sa srpske strane rešavaće radna grupa od 15 predstavnika svih relevantnih srpskih institucija, na čijem čelu je ministar odbrane Zoran Đorđević.

Izvor "Blica" iz Nemanjine 11 kaže da je reč o vrlo značajnim pitanjima koji će se sa Prištinom voditi pod nadzorom Brisela.

- Uspostavljanje vazdušnog saobraćaja sa Prištinom jeste deo briselskog sporazuma, ali moramo da vodimo računa da ne upadnemo u zamku Prištine da nam kroz ovo ne podmetne i pitanje vezano za kontrolu donjeg dela vazdušnog prostora, koje sa civilnim saobraćajem nema veze. Reč je o prostoru ispod 8.000 metara, koji je povezan sa na suverenitetom i teritorijalnim integritetom zemlje i o tome uopšte ne bi trebalo da razgovaramo, jer je za civilni saobraćaj važno otvaranje vazdušnog prostora iznad 8.700 metra. Treba da se zna da Beograd nije samo zbog briselskih obaveza zainteresovan za ovu vazdušnu liniju, već za tako nešto postoje i ozbiljni komercijalni razlozi - objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je ovaj let vrlo važan i za srpsku avio-kompaniju "Er Srbiju".

- Zbog velike albanske dijaspore, prištinski aerodrom interesantan je i kao mogućnost za finansijsku dobit jer sa njega godišnje poleti 1,3 miliona putnika. To je dobro tržište za njih, ali i za SMATSA, koja bi 2018. godine mogla da konkuriše za nadzor vazdušnih usluga na KiM, koje od 2013. obavlja mađarska kompanija - kaže naš izvor.

 

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.