Tuzlanska pivara ove godine investira 2,5 miliona evra

21.03.2017 15:32
slika

Tuzlanska pivara u ovoj godini u proizvodni proces i uređenje proizvodnih pogona planira uložiti više od pet miliona maraka (2,5 miliona evra). Investicioni radovi za 2017. već su počeli, a u prvom kvartalu već su uložena dva miliona maraka (milion evra) za različite projekte.

- Pet miliona KM je veliki iznos i naravno da će biti izazov za nas, ali dobro smo krenuli. Već smo uložili dva miliona KM. Do kraja mjeseca, odnosno u narednih 10 dana, instalirat ćemo potpuno novu liniju za PET program, a u toku su i građevinski radovi na izmjeni kanalizacione i hidrantske mreže u krugu fabrike, kazao je direktor Pivare Tuzla Fahrudin Salihović, izvještava Oslobođenje.

Ovi projekti trebali bi popraviti sliku Pivare kada je u pitanju ekološko poslovanje, odnosno smanjenje aero i zagađenja zemljišta i voda, a uskoro se radi i fasadiranje svih objekata, te zamjena stolarije. Posebna investicija je nova plinska podstanica, kakvu osim Coca-Cole niko drugi u BiH nema.

- U novu plinsku podstanicu ćemo uložiti 400.000 KM i riječ je o najsavremenijoj takvoj podstanici u BiH. Osim nas, samo je ima Coca-Cola i to je jasan znak gdje mi želimo ići sa našom kompanijom. Ovo je ulaganje u proizvodnju, a samim tim i u konačan proizvod, koji će nakon ovoga biti znatno kvalitetniji, kazao je Salihović. Do kraja godine planira se instalirati i nova etiketirka za proizvode, pakerica, te novi lift, čime će pakovanje proizvoda Pivare Tuzla postati kvalitetnije.

- Mi zaista nastojimo pratiti posljednje trendove u pivarskoj industriji, jer samo tako ćemo rasti i imati konkurentan proizvod. Još jedna investicija koja će tome doprinijeti jeste postavljanje epoksidnih podova, odnosno podova koji su mikrobiološki prihvatljivi u ovakvoj industriji, dodao je Salihović.

Ulaganja su imala su uticaj i na prodaju proizvoda Tuzlanske pivare. Tako je u posljednjih 5 godina prodaja porasla za 100 posto, a samo u odnosu na prošlu godinu porast je 8 posto.

- Indeksi proizvodnje i prodaje su zaista veliki, ali mi nećemo stati na tome. Ambicija je da idemo još dalje, da se još razvijamo i da pokrijemo nova tržišta. U ovome ćemo uspjeti sasvim sigurno, jer imamo dobar tim i prepoznatljiv brend, kazao je Salihović.

Širenje na nova tržišta, kako je kazao, ide odličnim tempom, a Pivara odnedavno izvozi i na tržište Turske.

- Nedavno smo otpremili četiri šlepera sokova različitih ukusa našem partneru u Turskoj i prema prvim iskustvima jako su zadovoljni, dodao je Salihović.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.