Prodaja Tiska Todoriću bi vrlo brzo mogla doneti sveži kapital

27.03.2017 20:45
slika

U nizu scenarija koji ovih dana kolaju poslovnim krugovima, a tiču se Agrokora, posljednjih je dana sve prisutniji onaj o brzoj prodaji Tiska.

Interes za preuzimanje Tiska pokazuje British American Tobacco, a spominje se i interes kineskih investitora.

Agrokor je krajem prošle godine prodao 16 posto udjela u Tisku TDR-u koji je u vlasništvu BAT-a, koji pak ima više od 25 posto udjela u Tisku. Ne zna se naravno za koliko je Agrokor prodao te dionice. Ali Todorić je opet u situaciji da mu treba svježi novac.

Prije mjesec dana, najveći domaći trgovac plinom Pavao Vujnovac kupio je od Ivice Todorića tvrtku e-Kolektor koja se bavi gospodarenjem otpadom. Kupoprodajni ugovor potpisan je u subotu tijekom dana između Energije naturalis, krovne tvrtke Vujnovčeve grupacije i Tiska, kompanije iz koncerna Agrokor koja je osnovala i razvila. Tisak se odlučio na prodaju jer se želi usredotočiti na osnovnu djelatnost. S druge strane Vujnovcu je to bila prilika da dodatno razgrana svoj posao do sad usmjeren na energetiku i logistiku.

Gubitak Tiska u 2016. godini iznosio je 46,1 miliona kuna( 6,1 miliona evra). Tisak je prethodne, 2015. godine ostvario dobit od 11,7 milijuna kuna (1,5 miliona evra) te je tako lani pogoršao rezultat poslovanja. Ovdje se moraju uzeti u obzir velike investicije koje su u posljednjih nekoliko godina ušle u najveći lanac kioska koji je značajno proširio asortiman svojih usluga i Todoriću je važan zbog velikog novčanog tijeka kojeg generira na dnevnoj razini. Upravo ovo potonje je i razlog njegove atraktivnosti za potencijalne kupce.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.