Spajanje BiH i Hrvatske: Uskoro grade gasovod

08.05.2017 11:05
slika

BiH bi u skorijoj budućnosti trebala da počne izgradnju novog gasovoda kojim bi se stvorio alternativni pravac za dostavljanje tog vrlo važnog energenta. Taj projekt koštao bi 80 miliona evra, a bio bi finansiran iz sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj te bi izgradnjom BiH dobila 160 kilometara novog gasovoda, piše Večernji list BiH.

Direktor BH-Gasa i članovi Uprave hrvatskog Plinacroa potpisali su krajem prošle nedelje memorandum o razumevanju i saradnji između BH-Gasa i tog hrvatskog operatora transportnog gasnog sistema kojim su definisana područja saradnje u kojima će se u idućem periodu intenzivirati aktivnosti u pogledu realizacije razvojnih projekata.

Gasovod koji bi iz Zagvozda išao do Novog Travnika dužine je oko 160 kilometara, a okvirna cena projekta bila bi oko 80 miliona evra.

Iz BH-Gasa objašnjavaju kako bi, ako se sve bude odvijalo po planu, u idućih 12 meseci mogle biti gotove studije uticaja na okolinu, finansijske studije…, nakon čega bi se moglo krenuti u eksproprijaciju zemljišta.

“To je početak realizacije projekta južne interkonekcije, odnosno spajanja gasovodnih sistema Hrvatske i BiH. Želja BH-Gasa je da osigura za BiH, konkretno za Federaciju BiH, sigurnost u snabdevanju i drugi pravac snabdevanja prirodnim gasom. Postojeći gasovod, koji ide od Zvornika, star je već 40 godina i on polako doživljava svoju punu starost“, kazao je za Almir Bečarević, savetnik Uprave BH-Gasa.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.