Sud blokirao celokupnu imovinu Svetozara Marovića i njegove supruge

18.08.2017 14:20
slika

Viši sud u Podgorici blokirao je kompletnu imovinu bivšeg visokog državnog funkcionera Svetozara Marovića i njegove porodice do okončanja finansijske istrage o poreklu imovine funkcionera osuđenog za višemilionske malverzacije u Budvi.

Sud je na zahtjev specijalnog tužioca blokirao imovinu Marovićeve supruge Đorđine, sina Miloša, kao i članova njegove porodice, navode podgoričke Vijesti.

Time je sud prihvatio zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva da se imovina osuđenog vođe budvanske kriminalne grupe zamrzne dok se ne ozvaniče rezultati finansijske istrage - da su brojni stanovi, kuće i zemljišta stečeni kriminalnim aktivnostima, navodi podgorički list.

Privremena mjera zabrana korišćenja imovinom juče je upisana na desetak nekretnina te budvanske porodice. Blokiran je i stan Svetozara Marovića od 90 kvadrata u Budvi koji je sredinom jula prodao za 180.000 evra.

Time je stavljena blokada izvršenja kupoprodajnog ugovora doskorašnjeg funkcionera crnogorske vladajuće DPS sa slovenačkom državljankom do okončanja finansijske istrage i eventualnog pokretanja postupka trajnog oduzimanja imovine.

Blokirano je i raspolaganje četvorospratnom vilom Marovićeve supruge Đorđine u budvanskom naselju Babin do, koju je, tvrde finansijski istražitelji, fiktivno prodala za milion i po eura.

Vilu od 207 kvadrata Marovićeva je 2012. godine kupila od proslavljenog fudbalskog stručnjaka Miljana Miljanića za 300.000 evra. Odmah poslije toga kuća je porušena i izgrađena je nova četvorospratnica od gotovo 1.000 kvadrata. Blokirana je imovina i mlađeg Marovića, njegove supruge Tamare, kao i šuraka Ivana Popovića.

Svetozar Marović je prošle godine osuđen na tri godine i devet meseci zatvora zbog zloupotreba u Budvi nakon što se nagodio s tužilaštvom da plati 100.000 evra u humanitarne svrhe i državi uplati milion evra.

Nekada visoki funkcioner vladajuće DPS, međutim, nije u zakonskom roku uplatio novac, niti se pojavio na izdržavanje kazne u zatvoru u Podgorici, zbog čega je za njim ranije raspisana poternica.

On na vreme državi nije izmirio 100.000 evra zbog čega mu je nedavno kazna povećana za godinu, na 4,9 meseci zatvora.

I njegov sin je priznao da je bio deo kriminalne grupe i zbog nezakonitosti oko kupoprodaje zemlje na Jazu osuđen je na godinu zatvora i plaćanje novčane kazne od 385.000 evra.

Novac je uplatio, a zatvorska kazna ga čeka. U međuvremenu je dobio srpsko državljanstvo.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.