Dugove za Smokvicu neće plaćati Todorić, nego Lušić

30.08.2017 09:19
slika

Iako je MORH još 1999. raskinuo ugovor o zakupu, otočić je sve dosad koristila obitelj Todorić, a dug državi popeo se na 230 milijuna kuna (30,6 miliona evra).

Nakon što je Agrokoru godinama tolerirano neplaćanje zakupa i bespravnog korištenja pomorskog dobra na otočiću Smokvica Vela kraj Rogoznice, pa je po tvrdnjama ministra državne imovine Gorana Marića nenaplaćeno ostalo čak 230 milijuna kuna, nadležne institucije su se ipak pokrenule.

Temeljem ovrhe koju je RH 2015. pokrenula nad tvrtkom Grafoplast, a radi predaje otoka u posjed države, na Općinskom sudu u Šibeniku za 27. rujna sazvano je prvo ročište.

Deset godina tražili rješenje

Prema Marićevim riječima, ostatak od 200 milijuna kuna ( 26,6 miliona evra) duga Grafoplasta otišao je u zastaru, pa su nenaplativa potraživanja do veljače 2012. Nesporni dug Marić procjenjuje na 26 milijuna kuna (3,4 miliona evra), plus desetak milijuna kuna kamata, a oko tri petine tog novca trebao bi vratiti Ivica Todorić osobno. On se naime početkom 2014. upisao kao vlasnik Grafoplasta i nastavio otok besplatno koristiti sve do početka travnja, kad je tvrtku, a s njom i pravo korištenja Smokvice, vratio Anti Lušiću, od kojeg je 2008. i kupljena. 

Nismo uspjeli doznati pod kojim je uvjetima Todorić tvrtku vratio Lušiću, a sigurno je da ga je time doveo u probleme. Naime, dug glasi na Grafoplast i njegovog vlasnika, a to je sada Lušić, što znači da ni Todorić niti Agrokor nemaju obveza po tom pitanju.  Smokvicu je MORH 1995. dao na korištenje općini Primošten, koja je otočić odmah dala Lušiću u zakup. Pritom je postavljen uvjet da na Smokvici razvije vrhunski turizam, za što je bilo potencijala - ljetnikovac, ribarska kuća, apartmani, mala marina, restoran. U rujnu 1999. MORH informira Općinu Primošten o raskidu Ugovora o zakupu, zatraživši povrat svoje imovine. Sud je tek 2007. poništio ugovor o zakupu, no Grafoplast i tada ostaje u posjedu, iako bez pravne osnove, a Lušić  2008. tvrtku prodaju Agrokoru.

Trebalo je proći još pet godina da DUUDI 2012. odredi kako Grafoplast mora za Smokvicu plaćati 5,2 milijuna kuna godišnje ( 693.333 evra) - od toga 4,8 milijuna za zakup (640.000 evra), te 324.600 kuna (43.200 evra) naknade za bespravno korištenje pomorskog dobra. Grafoplast nema koncesiju na pomorsko dobro, čije su granice određene tek 2011. Bila je to prilika da se zakup počne plaćati, no čini se da zahtjev za uplatu nije poslan Agrokoru. Nakon deset godina pregovora, nadležnim državnim institucijama tek su ove godine ponudile prijedlog rješenja.

Općina planira turizam

U izjavama za medije ovih dana Lušić tvrdi kako ima pravo koristiti Smokvicu sve do 2025., te da će na otoku razvijati "vrhunski turizam". Tako je uostalom bilo predviđeno još davne 1995., kad je preuzeo brigu o otoku. U međuvremenu je Smokvicu radije prepustio moćnom tajkunu, koji se umjesto razvoja vrhunskog turizma posvetio pretvaranju otoka u obiteljsko ljetovalište. 

Sandra Jakelić, načelnica u međuvremenu osnovane općine Rogoznica, na čijem se teritoriju otok nalazi, rekla nam je kako bi na Smokvici trebalo razvijati turizam , "ali ništa se ne može planirati jer prema Prostornom planu Općine Rogoznica taj otok ima posebnu, vojnu namjenu".  U postupku je izmjena PPU Općine Rogoznica. "MORH može ukinuti posebnu namjenu, a tad ćemo biti u mogućnosti planirati turističku zonu na otoku Smokvica", kaže načelnica. U MORH-u nam je potvrđeno kako je u tijeku određivanje perspektivnosti za sve vojne nekretnine koje koriste, "a o budućnosti nekretnina moći će se govoriti tek po završetku tih procesa".

 

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.