Uvoz eksplodirao - mleko jeftinije od flašice vode

31.08.2017 15:23
slika

Uvoze ga svi trgovački lanci, pa i oni najhrvatskiji, među njima i onaj kojim de fakto preko svog poverenika upravlja Vlada ministra Tolušića.E a, sjećate se kad je ministar Tolušić pozvao hrvatske građane da ne kupuju u zločestim stranim trgovačkim lancima jer oni prodaju uvozne hlebove i peciva. Ispostavilo se da uvoze samo pojedine, posebne vrste peciva i to isključivo zato što takvo pecivo ne mogu nabaviti u Hrvatskoj, bar ne po toj kvaliteti i ne po toj ceni, piše hrvatske Vijesti.hr.

A šta mislite ko uvozi ovo dampinško mleko koje stvara probleme hrvatskim mlekarima i celoj mlekarskoj industriji pa evo i ministru Tolušiću?

E sad bi po uzoru na ministra Tolušića valjda trebali pozvati na bojkot svih trgovačkih lanaca ali naravno da nam tako nešto ne pada napamet jer je to uvek kratka pamet. A ovo je problem koji se stvarao decenijama a poslednjih godina je eskalirao i ne vidi mu se kraj.

“Upravo sam se vratio iz kupovine, a kupio sam samo dve stvari- bočicu vode od pola litre i litar mleka. Ova voda je od hrvatskog prizvođača i platio sam je 4,99. Mleko sam platio samo 3,89 - znači čak kunu i deset lipa manje od vode. Pogađate - mleko je iz uvoza”.

Trgovački lanac u kojem sam kupio proizvode je jedan koji nazivamo domaćim. Mleko koje nude na akciji stiže iz Bosne i Hercegovine - iz Kozarske Dubice, gde je izvoz poslednih meseci eksplodirao. Deo tetrapaka odlazi na hrvatske police i u njih su trenutno pakuju najveći problemi hrvatskih mlekara.

"Mlekarski sektor je u problemmima već četiri godine, to nije tajna. Međutim, sad je prekomerni uvoz od strane trgovačkih lanaca po dampinškim cenama došao do vrhunca i ukoliko se nešto ne promeni, bićemo zaista u velikim problemima", kaže Rašeljka Maras, predsednica udruženja prerađivača mleka CroMilk.

Kristijan mleko po 3,89 nikad nije probao. Iz principa. Jer kaže kako zbog jeftinog mleka s akcija polako propada ne samo njegova farma sa stotinjak muzara u Rugvici, već i sve druge farme u zemlji.

"Ne možete iz dana u dan biti zasipani vestima kako je na akciji mleko. Mleko na akciji, mleko na akciji. Ja ne znam hoće li jednog dana doći vreme kad će vas neko pozvati da dođete kupiti bilo šta i da mleko dobijete gratis ili badava. Na taj način se direktno omalovažava nas, omalovažava se seljak, naš proizvod i naš trud", ističe Kristijan Pandek, vlasnik farme krava.

Problemi nisu od juče. Već godinama beležimo kontinuiran rast uvoza mleka koji je od 2009. do 2016. skočio s 21 na više od 50 odsto. Ako tako nastavi, naša čaša će se preliti od uvoznog mleka jer od svih zemalja članica Evropske unije najmanje proizvodimo i najviše uvozimo. Ali trgovački lanci ne bi prodavali jeftino uvozno mleko da ga niko ne kupuje. Farmeri su tako u problemu jer njihov rad ne postiže cenu kakvu žele.

"Mi generišemo minuse. Pokrivamo ih iz naših raznih drugih poljoprivrednih delatnosti, ali to nismo više u mogućnosti. Mi trebamo fer cenu mleka jer bez fer cene mleka proizvodnje mleka u Hrvatskoj više neće biti. To treba biti jasno", kaže Pandek.

Ako se stvari brzo ne promene, seljaci ne odbacuju ni mogućnost da s kravama krenu na proteste. Možda će uskoro i mirne Kristijanove krave morati na gradske ulice kako bi obranile čast svoga mleka.

 

 

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.