Merkator rasprodaje, skuplja novac za spas

04.09.2017 13:54
slika

Merkator će pokušati da iskoristi povoljnu situaciju na tržištu nekretnina kako bi prikupio deo nužno potrebnog novca za poslovanje, prenosi Capital.ba.

Deo novca iskoristićemo za smanjenje zaduženosti, deo bismo uložili u razvoj poslovanja”, najavljuje predsednik Uprave Merkatora Tomislav Čizmić.

Dodao je da će se pokušati da prodaju nekretnine na manje atraktivnim lokacijama.

Kompanija je fokusirana na rezanje troškova i optimizaciju logistike u trrenutku kad se priprema za povratak na tržište Bosne i Hercegovine.

Čizmić je uveren kako bi Merkator sa stabilnim vlasnikom imao sjajnu perspektivu.

Merator je ostvario u prvoj polovini godine prihod od 1,15 milijardi evra i čistu dobit od 10,36 miliona evra, objavila je u četvrtak uprava slovenačke kompanije u vlasništvu koncerna Agrokor.

Prihodi grupe od prodaje bili su u prvom polugodištu za 7,9 odsto manji nego u prvih šest meseci lani, dok je čista dobit znatno povećana u odnosu na 3,9 miliona evra, zabeleženih u prvoj polovini prošle godine.

Ostvarena EBITDA grupe Merkator u prvoj polovini godine iznosila je 58,3 miliona evra, što je za 2,2 odsto više nego u istom lanjskom periodu, dok je dobit iz poslovanja porasla za 20,7 odsto, na 21,7 miliona evra.

 

 

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.