Spor sa Grcima za RTB Bor nije gotov

04.09.2017 13:55
slika

Iako se odlukom Međunarodnog suda u Ženevi, po kojoj je država Srbija dužna da grčkoj kompaniji Mitilineos, isplati oko 30 mil USD mislilo da je na taj slučaj stavljena tačka, po saznanjima Novosti, 2019. godine najvećeg srpskog proizvođača bakra i zlata sa Grcima očekuje novi postupak, i to pred sudom u - Atini! Odbrana Srbije pokušaće, saznaje beogradskai list, i da ospori vođenje tog postupka, uz obrazloženje da je arbitraža već završena u Švajcarskoj pre nekoliko dana.

Naime, informacije ovog lista kazuju da su Grci, koji su sredinom devedesetih godina prošlog veka, u vreme sankcija međunarodne zajednice sklopili ugovor o strateškom partnerstvu sa RTB, iskoristili i klauzule iz ugovora po kojima je za "sva sporna pitanja nadležan sud u Atini".

Šta je tačno predmet postupka, niko u RTB nije želeo da komentariše, ali je gotovo izvesno da će Mitilineos pokušati da pred sudom u glavnom gradu Grčke naplati svoja dugovanja do poslednjeg centa. Jer, Mitilineos je, na ime kamata i izgubljene dobiti, na arbitraži u Ženevi tražio isplatu 65 mil EUR ali je sud odlučio da im gotovo prepolovi taj iznos.

Grčka kompanija je sredinom devedesetih godina prošlog veka sa RTB, uz posredovanje države Srbije, zaključila ugovor o strateškom partnerstvu. Oni su tada, navodno, investirali oko 17 mil USD u obrtna sredstva, ali i snabdevali RTB koncentratom bakra. U planu je bila i izgradnja nove topionice, vredne oko 130 mil USD. Koliki je tačan dug koji RTB ima prema Mitilineosu zna se samo iz poslovnih knjiga borske kompanije. Međutim, poznavaoci prilika kažu da ni Grci tada nisu ispunili svoj deo obaveza, zbog čega se taj slučaj u Boru nazivao "mutilineos".

- Grcima je dugovan bakar kada je cena tog metala bila 1.600 dolara po toni. Međutim oni su prilikom tužbe računali najpovoljniju cenu crvenog metala na Londonskoj berzi metala, pa su tako i došli do sume od 65 mil EUR - navodi naša odbrana.

Ono što je nepobitno je da u poslovnim knjigama RTB stoji dug od 17 mil USD i 4.000 tona bakra, koji je dobijen preradom koncentrata koji je Mitilineos isporučio RTB. Umesto da se taj dug vrati, novac je, 2000. godine, navodno iskorišćen za isplatu plata radnicima "Bora".

Međutim, postoji i nezvanična najava da će i londonska Standard banka, koja je od multinacionalne kompanije Glencore otkupila sva potraživanja koja su oni imali ka RTB, pokušati da svoja dugovanja naplati na sudu. Ranije se pominjalo da je sa Englezima, kojima se duguje oko 78 mil EUR, postignut dogovor o otpisu 51 odsto potraživanja i isplati ostatka duga na rate, ali nije poznato da li je taj dogovor i zaživeo.

 

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.