Dobavljači oprezni u potpisivanju ugovora sa Mercatorom

04.09.2017 13:59
slika

Slovenački Mercator preuzeće radnje Konzuma u BiH već tokom ovog mjeseca, ali dobavljači i dalje ne žele da potpisuju ugovore sa ovim trgovačkim lancem zahtijevajući garancije da će im biti isplaćena ranija dugovanja.

Hrvatski koncern Agrokor saopštio je u četvrtak da će Mercator u ovom mjesecu preuzeti 83 objekta koja posluju u sastavu Konzuma u BiH, te da će oba trgovačka lanca djelovati zasebno. Pod okriljem Konzuma nastaviće da posluje 176 malih i srednjih prodavnica.

Direktor Krajina klasa Saša Trivić kaže da još nisu razjašnjeni mnogi detalji u vezi sa budućim djelovanjem ova dva trgovačka lanca.

- Uputili smo pismo Mercatoru jer je ostalo nerazjašnjeno pitanje dinamike isplate dugovanja i budućeg statusa Konzuma. Pored toga, tražimo odgovor šta je stvarna ideja Mercatora i Konzuma u njihovim budućim odnosima - kazao je Trivić.

U banjalučkoj firmi Fratello trade kazali su da će stav o novim ugovorima donijeti u ponedjeljak.

- Dobili smo iz Privredne komore RS stav dobavljača o novim ugovorima sa slovenačkim tržnim centrom. Još nismo razmotrili to pismo i svoj stav donijećemo u ponedjeljak - kazao je direktor Fratella Mario Derajić.

U Privrednoj komori RS ističu da su dobavljači Konzuma iz RS pozvali firme da ne potpisuju nove ugovore o snabdijevanju Mercatora dok im ne bude predočen jasan plan poslovanja, kao i plan izmirenja njihovih potraživanja koje je napravio Konzum u prethodnom periodu.

- Dobavljači iz RS traže hitan sastanak sa rukovodstvom ovih trgovačkih lanaca na kojem bi predstavili plan restrukturiranja Konzuma i plan izmirenja obaveza prema dobavljačima u BiH - naveli su u Privrednoj komori RS.

Dug Konzuma prema dobavljačima u BiH težak je 60 miliona maraka (30 miliona evra) a novac potražuje oko 1.100 poslovnih partnera.

Dokapitalizacija

Savjet povjerilaca Agrokora donio je i odluku da dokapitalizuje Konzuma u BiH sa 68,7 miliona maraka (34,3 miliona evra) kroz Ledo Čitluk i Sarajevski kiseljak, koji posluju pod okriljem ovog trgovačkog lanca. Pored toga, Agrokor će osigurati Konzumu u BiH svježu likvidnost u iznosu do 29,7 miliona maraka (15 miliona evra).

 

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.