Usvojen ugovor o pristupanju zemlje Transportnoj zajednici

06.09.2017 15:32
slika

Savet ministara BiH usvojio je ugovor o pristupanju zemlje Transportnoj zajednici.

Time će biti ispunjeni uslovi da se odblokiraju sredstva Evropske unije za četiri odobrena projekta u BiH koja su bila privremeno suspendovana.

Reč je o višemilionskom grantu u iznosu od oko 250 miliona evra, koji su bili privremeno blokirani pošto je BiH bila jedina zemlja regiona koja na Samitu u Trstu nije potpisala ugovor o pristupanju Transportnoj zajednici.

BiH nije potpisala taj ugovor, jer je Republika Srpska zahtevala rotaciju na čelu tela koje će zastupati BiH u Transpornoj zajednici, odnosno da BiH naizmenično zastupaju predstavnici Saveta ministara i dva entiteta.

EU je tražila da BiH zastupa jedna adresa.

Мinistar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je  posle sednice Saveta ministara BiH da će odluke o predstavljanju BiH u Transportnoj zajednici donositi nadležna ministarstva Saveta ministara, Federacije BiH i Republike Srpske.

Šarović je naveo da je bilo različitih mišljenja o primeni ove odluke, kao i da je Ugovor upućen u dalju proceduru prema Predsedništvu BiH.

 

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.