Vučić: Ovo bi bila snaga "balkanske šestorke"

08.09.2017 12:45
slika

Manje barijere u trgovini donele bi pozitivan efekat zemljama regiona.

Sa tim su saglasni predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući bosanskog Predsedništva Dragan Čović, izrazivši nadu da će sutrašnji razgovor resornih ministara biti u tom smislu konkretniji.

Oni sa sa zajedničke pres konferencije poručili da bi približavanje i izjednačavanje nekih elemenata u trgovini u regionu značajno olakšalo poslovanje privrednicima, a građanima donelo uštede.

"Carinska unija koju sam predložio, video sam to odmah, izazvala je dosta negodovanja, istina ne i Bosne i Hercegovine, ali sam video da su se neki pobunuli. I dalje sam uveren da je važno najpre približavanje, a zatim izjednjacavanje troškova i dažbina, mislim da je to dobro, ako uostalom pogledamo šta i kako rade u Evropi", rekao je Vučić na pres konfernciji odgovarajući na pitanja novinara.

To bi, kako je primetio, pokazalo novu snagu "balkanske šestorke", snage koja, uveren je, može da donese značajan rast i da bude partner Uniji, možda i značajniji nego što su to neke zemlje članice.

"Spremni smo da o tom pitanju razgovaramo, da formiramo delegaciju za uklanjanje barijera, svih procesnih problema koji stoje, jer samo na hrani bismo, s manje čekanja, na granicama, recimo, uštedeli između sedam i deset odsto", naveo je VUčić.

Dodao je da se danas o toj temi iskreno razgovaralo, te ponovio da bi rešenje bilo u interesu i jedne i druge zemlje, a da je lično uveren da milijardu i po evra, koiliki je trenutni trgovinski promet BiH i Srbije, vrlo brzo možemo da dovedemo do dve milijarde.

"A onda više neće biti važno ko koga voli, to postaje svejedno, posle toga samo zavisimo jedni od drugih i naš boji život će zavisiti od toga", poručio je srpski predsednik.

Nema više političkih igara, ostaje kao naš zajednički cilj da čuvamo stabilnost i mir, a to je, uveren sam, opredeljenje svih danas, zaključio je.

Ova milijarda i po danas, a sutra dve, nadovezao se Čović, primarni je inetres BiH, a se samo jedne strane.

"Treba olakšati svim biznismenima, da nemaju više zapreka. Verujem da je to krajnji i isključivi pokazatelj koliko smo spremni na promene u budućonosti", rekao je Čović, te dodao da će se sutra sve to videti i prilikom razgovora o konkretnim stvarima, izrazivši očekivanje da problem može biti sasvim rešen do kraja godine.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.