Zenički Cimos zvanično u likvidaciji

08.09.2017 12:54
slika

Nad poslovnicom koparskog Cimosa u Zenici zvanično je proglašena likvidacija. Radnici su od ponedjeljka, 4. septembra, zajedno sa otkazima, dobili obavijest o tome. Još su u toku pregovori sa upravom u vezi sa zbrinjavanjem radnika - za jedne novi ugovori, za većinu drugih biro za zapošljavanje, prenosi BiznisInfo pozivajući se na izvještaj RTV Zenica.

Tokom proteklih mjesec dana, nije bilo ozbiljnih interesanata za kupovinu zeničke tvornice autodijelova, u vlasništvu koparskog Cimosa.

Sindikat Cimosa još je u pregovorima sa upravom kompanije, u vezi sa uslovima zbrinjavanja radnika. Do sada je njih 30-ak prihvatilo ponudu ugovora o radu u Cimosovoj poslovnici u Novom Travniku. Zahtjev uprave bio je i ostao odustajanje od tužbi, koje je većina među blizu 150 radnika zeničkog Cimosa pokrenula po osnovu kršenja odredbi kolektivnog ugovora. Radni premještaj u pogone unutar grupacije moguć je jedino za one koji tužbe povuku.

O iznosima za otpremine još se pregovara, a nakon četiri sastanka između uprave i Sindikata, na stolu su rješenja za radnike povoljnija, ali još neprihvatljiva. Prijedlog iznosa za otpremnine uprave je 15% veći u odnosu na zakonski obavezne, uz dodatne 2.000 maraka (1.000 evra) po radniku. Onima koji od tužbi neće odustati biće isplaćen zakonski minimum.

– Osnov za pregovore koji smo mi ponudili je 70% iznosa plate, puta godine staža, plus pet do sedam hiljada maraka za odustajanje od tužbi – precizirao je predsjednik Sindikata Cimosa, Rusmir Pašalić.

Pogoni Cimosa u Zenici otvoreni su 2008. godine. Nakon gašenja u Srebrenici i Sarajevu, livnica u Zenici zvanično je ugašena 1. avgusta, a mjesec dana kasnije, pokrenuta je i likvidacija. Očekuje se da će do kraja pregovaračkog procesa 40-ak radnika zasnovati radni odnos u jednoj od postojećih pogona Cimosa u Novom Travniku ili u Hrvatskoj. Ostali će na biro za zapošljavanje.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.