Hrvati ne veruju: Isti kao Todorić, prazna priča

08.09.2017 12:59
slika

Kada je privremena uprava Agrokora s Antom Ramljakom na čelu pre dva meseca uzimala “spasonosni” kredit od 480 miliona evra, nije se spominjalo da će banke i fondovi koji su dali novac, zatražiti upis hipoteka na najvrednije nekretnine, piše net.hr.

Ramljak se, pri tom, hvalio i niskom kamatom od samo četiri odsto, da bi danas najzdravije Agrokorove kompanije objavile kako su za taj kredit založile praktično sve što imaju, a bez čega nema niti njihove proizvodnje, pišu 24 sata.

Tako je, na primer, Ledo založio celu fabriku u Zagrebu i svoje poslovne zgrade. Vupik je založio tovilišta, zgrade, pa čak i fudbalsko igralište. Takođe, banke i fondovi kao zalog su upisali i upravnu zgradu i proizvodni krug fabrike ulja Zvijezda.

Dok je na čelu Agrokora bio Ivica Todorić on je prilikom stalnih zaduživanja opteretio Jamnicu, PIK Vinkovce, Belje i Ledo s skoro 70 milijardi kuna jemstava, s tim da tada u igri nisu bile nekretnine i proizvodni pogoni već su same kompanije jamčile svojim poslovanjem za ta zaduženja.

“Ovo je gotovo isti model zaduživanja kao što je radio i Todorić”, kazao je za 24 sata ekonomski analitičar Damir Novotni, kojeg je iznenadila vest da je za svih 480 miliona evra kredita zatražen zalog za nekretnine.

“Nažalost, pokazala se prazna priča da će Agrokor dobiti kredite bez zaloga. Banke jednostavno ne mogu davati tako visokorizičnoj kompaniji kredite bez osiguranja. Mene više brine što podaci o poslovanju Agrokora pokazuju da bi bilo potrebno 30 godina poslovanja da se taj kredit vrati. Privremena uprava nije radila na restrukturiranju i poboljšanju poslovanja”, kazao je Novotni.

Kredit od 480 miliona evra Agrokoru je omogućilo dvadesetak banaka i fondova, predvođenih američkim Knighthead Capital Managementom. Spomenuti fond slovi kao lešinarski jer kupuje obveznice posrnulih kompanija nadajući se zaradi. Osim spomenutog fonda, u davanju kredita od 480 miliona evra Agrokoru učestvovali su i američki divovi JP Morgan i Goldman-Sachs i neki manji fondovi, a od domaćih banaka Zagrebačka banka, Raiffeisen i Erste.

Nakon pregovora uključila se i ruska VTB banka, ali ne i Sberbank koji je već dobio sudsko odobrenje da krene u ovrhu Agrokorove imovine u Srbiji. Inače, Agrokor duguje Sberbanku više od 10 milijardi kuna (1,3 milijarde evra).

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.