Hrvati bespomoćni: Nakon Rusa tuži ih i SAD

11.09.2017 15:24
slika

Nakon što je ruska Sberbanka podnela sudu krivičnu prijavu protiv Ivice Todorića, prva tužba spremna je i u SAD, piše Večernji list.

Agrokor je na meti još nekoliko tužbi kojima Rusi žele da naplate ranije odobrene kredite, a sudu u Njujorku stigla je tužba protiv Agrokora jednog od američkih fondova koji je učestvovao u kreditiranju koncerna u vreme Ivice Todorića.

"Dokumentacija je predata, a Agrokor se tuži zbog lažnog prikazivanja stanja. Tuži se Agrokor, a kako je njegov vlasnik još uvek Todorić, za ono za što se tereti Agrokor odgovaraće i Todorić", objasnio je za Večernji list jedan pravnik.

Posle Rusa bilo je jasno da će i neki od fondova, koji nisu učestvovali u novom kreditnom aranžmanu u junu, učiniti isto, navodi list i dodaje da ime fonda koji je podneo tužbu nije poznato i da je u finansiranju Agrokora u vreme Todorića učestvovao velik broj, pre svega rizičnih, ali i penzionih fondova iz SAD, Kanade i Velike Britanije.

Od ukupnog broja fondova koji su finansirali Agrokor u vreme Todorića, njih oko tri četvrtine, ako se posmatra količina obveznica, prihvatilo je "lex Agrokor" i učestvovalo s bankama u novom kreditu vrednom 480 miliona evra po tzv. "roll up" modelu. Taj model im obezbeđuje siguran povraćaj novca koji je ranije dat koncernu, u istom iznosu u kojem su učestvovali u novom kreditu.

"Za Agrokor to znači da će sigurno morati da im isplati oko milijardu evra. Bilo je za pretpostaviti da će se oni koji nisu želeli da učestvuju u tom modelu kreditiranja odlučiti na tužbe zbog lažnog prikazivanja poslovanja koncerna u vreme bivše uprave. No, nije isključeno da će se te tužbe proširiti i protiv države", ocenjuje Večernji list.

 

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.