Odbili i Hrvate i Turke, ne daju "Šećeranu"

11.09.2017 15:26
slika

Skupština poverilaca bijeljinske Šećerane u stečaju odbacila je kao finansijski neprihvatljive četiri ponude za kupovinu fabrike.

Ponude su dostavljene iz Vijetnama, Turske, Hrvatske i Banjaluke, a ponude su odbijene uz zahtev da minimalna cena na četvrtoj licitaciji u oktobru bude 15 miliona maraka (7,5 miliona evra).

Dostavljene ponude, osim formalnih nedostataka, finansijski su bile neprihvatljive, a kreću se od tri miliona evra koliko je ponudila turska kompanija, do pet miliona evra koliko su ponudili potencijani kupci iz Vijetnama.

Poslednjeg dana roka, pristigla je ponuda Poljoprivrednog kombinata “Kutjevo” iz Hrvatske koja iznosi 3,2 miliona evra, dok je Goran Vajkić iz Banjaluke na ročištu u Privrednom sudu u Bijeljini obrazložio ponudu od 6,75 miliona KM.

Predsednik Odbora poverilaca Faik Muhić rekao je na ročištu, što je Skupština poverilaca i usvojila, da će licitacija u oktobru biti poslednja i da će, ukoliko bude neuspešna, sledeći korak biti srazmerna podela imovine poveriocima i reorganizacija Šećerane.

Muhić, koji predstavlja skoro 70 odsto poverilaca Šećerane, očekuje da sva četiri kupca poboljšaju svoju ponudu, te da se postigne cena od minimalno 15 miliona KM za imovinu Šećerane koja godinama ne radi.

Radnici koji su bili prisutni na ročištu tvrde da je to vrednost jednaka ceni koja bi se postigla prodajom fabrike na otpadu bez uračunate vrednosti zemljišta.

 

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.