Necarinske barijere kod izvoza srpske robe u Makedoniju

17.04.2013 06:00
Srpske kompanije se u protekle tri godine suočavaju sa raznim vrstama necarinskih barijera prilikom izvoza u Makedoniju, najviše pšenice i brašna, što je u suprotnosti sa odredbama CEFTA sporazuma i principima tržišnog poslovanja, upozorajavu stručnjaci.
slika

Takva situacija nanosi velike štete i gubitke kako srpskim tako i makedonskim firmama, naveli su privrednici, poručivši da srpske vlasti treba da preduzmu odgovarajuće mjere.

Posljednji slučaj zabilježen je kod izvoza pšenice iz Srbije u februaru ove godine, za koju makedonska Agencija za hranu tvrdi da sadrži nivo olova iznad dozvoljenog, što izvoznici i nadležna ministarstva iz Srbije demantuju.

Iz srpskog Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine najavili su da će, u slučaju da se takva praksa nastavi, biti prinuđeni da, pored upućenih dopisa makedonskim vlastima, pribjegnu i drugim legitimnim mjerama u skladu sa CEFTA sporazumom. 

Prema informacijama udruženja "Žita Srbije", od 700 tona pšenice "zarobljene" na makedonskoj granici za oko 600 tona je postignuto rješenje na štetu srpskih izvoznika, jer su morali da snize cijenu, a za oko 100 tona se još pregovora, rekla je savjetnik u sektoru za multilateralnu i regionalnu ekonomsku i trgovinsku saradnju u Ministarstvu trgovine, Jadranka Zenić Zeljković.

U Privrednoj komori Srbije upozorili su da se slična situacija ponavlja iz godine u godinu - makedonske vlasti ne puštaju kamione sa pšenicom iz Srbije i ne priznaju srpske laboratorijske analize o ispravnosti ove robe.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.