Svjetska banka insistira na povećanju PDV-a

18.04.2013 06:00
Predstavnici SB-a nisu doslovno, ali jesu faktički uslovili nastavak dalje finansijske podrške Crnoj Gori povećanjem PDV-a, kazao je izvor Biznis plusa iz Ministarstva finansija
slika

Predstavnici Svjetske banke (SB) i Ministarstva finansija intenziviraće aktivnosti na analizi efekata povećanja stope poreza na dodatu vrijednost (PDV), nakon čega će se crnogorska Vlada odrediti po tom pitanju.

To je saopšteno iz Ministarstva finansija, a prema saznanjima Biznis plusa, predstavnici SB-a su na sastanku isključivo govorili o budžetskim benefitima takve odluke, isključujući negativne efekte, poput povećanja cijena, rasta inflacije te neminovnom padu životnog standarda i otežanim uslovima za poslovanje koje bi takva odluka prouzrokovala.

“Predstavnici SB-a nisu doslovno, ali jesu faktički uslovili nastavak dalje finansijske podrške Crnoj Gori povećanjem PDV-a”, kazao je izvor Biznis plusa iz Ministarstva finansija, podsjećajući da je namjera Vlade da od SB-a tokom godine uzme kredit u iznosu od 50 miliona eura (oko 97,5 miliona KM).

Iz Ministarstva je zvanično saopšteno da je na sastanku dogovoreno da SB i Ministarstvo finansija “intenziviraju aktivnosti na analizi efekata povećanja stope PDV-a, a da se zatim, u zavisnosti od njenih rezultata, Vlada odredi po tom pitanju“.

Opšta stopa PDV-a u Crnoj Gori iznosi 17 odsto, najniža je u regionu i jedna od najnižih u Evropi. Prve procjene govore da bi povećanje te stope na 19 odsto donijelo novih 30-40 miliona (oko 58,5 - 78 miliona KM) u državni budžet na godišnjem nivou. Budžetu će u 2013., prema sadašnjim procjenama, iznositi oko 230 miliona eura (448,5 miliona KM).

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.