Škrabec i Čengić zajedno na istočna tržišta

25.11.2013 15:30
Jedan od rezultata prvog regionalnog susreta Biznis plusa u Sloveniji je dogovor o suradnji među Energoinvestom i Rikom
slika

Na regionalnom susretu Biznis plusa od četvrtka do subote u Portorožu, Postojni i Ljubljani, vodeći u Mercatoru, Pozavarovalnici Sava, Deloittu Slovenija i Riku na okruglom stolu govorili su o prilikama regije i van nje te zašto ih dovoljno ne iskoristimo.

 

Generalni direktor bh. poduzeća Energoinvest Enes Čengić i direktor Rika Janez Škrabec sudionike susreta su oduševili s viješću da će sudjelovati na istočnim tržištima. Škrabec je inače na okruglom stolu, na kojem su prisustvovali gospodarstvenici iz šest zemalja, naglasio da uspješno poslovanje zahtijeva fleksibilnost što je ključ njihovog uspjeha. "Idemo na tržišta gdje nas treba Siemens. To je tržište nekadašnjeg Sovjetskog saveza. Odgovorili smo si na pitanje kako biti važan velikima - a to je biti fleksibilan, zato i jesmo to što jesmo", rekao je. S time je suglasan i Čengić koji je isto rekao za svoju tvrtku – važna je fleksibilnost. Dodaje da podrške nema niotkud. Nema poticaja ni stimulacije. Pri tome je važna pomoć stranih banaka jer im domaće, ni Nova ljubljanska banka, nisu u mogućnosti pomoći. "Energoinvest je tvrtka koja mora poslovati izvan zemlje, od Iraka do Meksika, jer doma nema toliko posla kojim bi platili barem doprinose. Polako postajemo siromašniji, jer u regiji nema ni banaka ni ikog koji bi podržao posao za 500 milijuna eura koji sada nismo u stanju obaviti. No mogu doći Kinezi proizvoditi energiju pomoću naših voda, našeg ugljena i prodavati je - nama", rekao je Enes Čengić, direktor Energoinvesta.

Slovenija je u najgoroj situaciji u regiji

Predsjednik uprave Mercatora Toni Balažič je na pitanje moderatora okruglog stola Petra Frankla, glavnog urednika i direktora Financa, o plusevima i minusima u regiji odgovorio da u nijednoj državi regije nije lako. "Za Mercator je najteže u Hrvatskoj, dok je Srbija s jedne strane dobro tržište, jer tamošnja vlada radi na privlačenju stranih investitora, u potrazi za kapitalom okrenula se van Europe. U Crnoj Gori najpozitivnije je da nezaposlenost ne raste, iako je visoka, 20-postotna. Bosna i Hercegovina ima probleme u javnoj upravi i EU joj nema snage pomoći, ali je za Mercator dosta stabilno tržište. Slovenija prolazi kroz najtežu fazu i u najgorem je stanju u regiji", objasnio je Balažič. Također je dodao da sve zemlje imaju problem s povećanjem javne uprave.

Korupcija "nas ubija" na svim područjima

"Kao strani investitor u Makedoniji mogu reći da nas korupcija ubija na svim područjima. I doma", istaknuo je predsjednik uprave Pozavarovalnice Sava Zvonko Ivanušič. "Od 1990. deformirani smo jer smo poslovanje u regiji zamijenili za korupciju i netransparentnost, a kapital se prebacuje na sjever", napomenuo je. Na pitanje gdje vidi mogućnosti za suradnju, on je odgovorio da je potrebno utvrditi gdje je netko bolji na području koje vam je potrebno, a zatim tamo kupiti te usluge. Tako je primjerice pohvalio srpske informatičare s kojima sudjeluju.

Države regije nemaju jasan cilj

Predsjednik uprave Deloitta Slovenija Yuri Sidorovich prisutnima je rekao kako je problem ove regije što tu ima previše glupih političara i previše osjećaja. "Najveća prepreka je da u posljednjih 20 godina ne znamo kamo idemo. Ključ su jasna vizija i strategija: Što želim postati? Da li bi nazočni poduzetnici uspješno radili ako ne bi imali cilj? Ne bi", rekao je. Također je objasnio da je prije devet godina kad je došao u Sloveniju to bila zemlja 50 godina ispred Poljske i nitko nije ni pomislio da ide tamo. "Danas je slovenskim poduzetnicima jako drago ako dobiju posao u Poljskoj", dodao je.

Politika se ne petlja u poslovanje Mercatora

O nužnosti cilja govorio je i Balažic. "Glavni cilj Mercatora je restrukturiranje. Ako bi bio glavni cilj rast dobiti, restrukturiranje sigurno ne bi bilo uspješno. Najvažniji je jasan cilj. Ovoj tvrtci treba restrukturiranje jer nije primijetila da se situacija promijenila. Domaće banke nemaju nam snage pomoći zato surađujemo ​​sa stranim, rekao je prvi čovjek najboljeg susjeda. Dodao je još da se unatoč uvjerenju mnogih, politika zapravo ne petlja u njihovo poslovanje.

Pročitajte i:

 

 

 

 

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.