Canjuga: Investitori ne donose samo novac

06.03.2014 18:00
slika

Dočekali smo početak prvog godišnjeg regionalnog susreta poslovnog kluba Biznis plus. Glavni urednik Business.hr Plamenko Cvitić pozdravio je stare članove i niz novih.

"Povezivanje je dobar put, nadam se da ćete izvući maksimum, sklopiti nova poznanstva i poslove," rekao je Dražen Nimčević, partner za porezno savjetovanje u Deloitteu. Također je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozdravio osnivanje ovoga kluba, "jer sinergija donosi saradnju i nadogradnju".

Poslovno okruženje se promijenilo

Na prvom panelu susreta pod nazivom "Ajmo konkretno" razgovarali smo o tome šta Hrvatska nudi stranim investitorima.

"Investicije su jedna od ključnih tema u ovim vremenima," upozorila je Melida Ivković, izvršna koordinatorica za planiranje i investicija iz hrvatske Agencije za investicije i konkurentnost.

"U protekloj godini i po promijenilo se poslovno okruženje, započeo je novi investicijski ciklus. Agencija prati 95 projekata u različitim fazama, vrijedni su 6,5 milijardi eura i donose 12 hiljada novih radnih mjesta. A to su samo investicije preko agencije," objasnila je rad relativno mlade agencije i dodala: "Brojke su impresivne, ali su činjenica."

Politici moramo pomoći da se promijeni

"Biti poduzetnik ili privatnik negativno je obilježje," kritičan je bio predsjednik Nacionalnog foruma, ugledni oftamolog i poduzetnik Nikica Gabrić.

"Situacija se neće poboljšati, dok ne dođe vlada koja neće raditi samo da bi dobila sljedeće izbore," rekao je, a s njim se složio Ljupčo Zikov, osnivač makedonskog medija Kapital:

"Problem političara na Balkanu je to što ne znaju raditi. Treba nam blitzkrieg u ovim strukturama." Ali politika se može primijeniti, uvjeren je Zlatko Canjuga, direktor Hamburger Recycling Ens.

"No, moramo sudjelovati s njom i pomoći joj da se promijeni. Neće biti lako."

Domaće i strane investitore treba tretirati jednako

Sudionici su se složili su da je jedan od većih problema što se strani i domaći investitori ne tretiraju jednako. Prema Gabrićevim riječima, tranzicija je usporila obrazovanje, napredak, tehnologije.

"Strani ulagači su više subvencionirani. Dobiju hangar, radnu snagu koja ima niže plaće nego u makedonskim poduzećima, gradimo im i ceste, a domaće tvrtke očito trebaju na neki otok pa se vratiti u Makedoniju kao strane,"  naveo je makedonski primjer naveo Zikov.

Ivković je istakla da njihova agencija ne pravi razliku.

"Nagovorili smo, na primjer, Atlantic da novu investiciju za proizvodnju energetskih pločica razvija u Hrvatskoj, a ne u Njemačkoj ili Sloveniji kako je razmišljala.

Ove zemlje spašava siva ekonomija

Tih 400 hiljada nezaposlenih u Hrvatskoj davno bi išlo na ulice ako ne bi tu i tamo nešto zaradili, uvjeren je Gabrić.

"Da su stvarno nezaposleni, davno bi išli na ulice. Ove zemlje spašava siva ekonomija," napomenuo je.

Članstvom u EU novoj se članici otvara bezbroj mogućnosti, napomenuo je Canjuga i dodao:

"A investitori ne donose samo novac, nego i tehnologiju."

Cilj je povezivanje regije, ali ovdje ne smijemo stati nego moramo na treća tržišta, još je istakao, ali o tome će biti riječi sutra na panelu pod naslovom "Zajedno na treća tržišta".

Regijsko povezivanje kao društveno-korisna prilika

Cvitić je napomenuo da je poslovni klub Biznis plus društveno-korisna prilika za otvaranje više mogućnosti saradnje i umrežavanja, proaktivnost i optimizam koji treba širiti. Sudionike je pozvao da se prijave za sastanke sa predstavnicima poduzeća s kojima žele razgovarati, dogovorit će ih poslovni klub Biznis plus, i zahvalio časnim pokroviteljima, hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. Veliku zahvalnost uputio je prijatelju poslovnog kluba Deloitteu i prijateljima Biznis plusa Bisnodeu, Mediani, Energoinvestu, Savi Re i Mercatoru.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.