Važno je shvatiti kako treba raditi zajedno

07.03.2014 18:00
Sudionici rasprave nove mogućnosti vide u nerazvijenom ili premalo razvijenom vjerskom i sportskom turizmu te turizmu za invalide
slika

Na prvom okruglom stolu drugog dana konferencije Biznis plusa i poslovnog kluba Biznis plus u zagrebačkom hotelu Westin sudionici su tražili nove strategije u hrvatskom turizmu, odnosno su se pitali, kako bolje razviti turizam u regiji –  masovni, luksuzni, zdravstveni ili su najveći potencijal turisti izdaleka. Osnovni zaključak svih, također publike koja je aktivno sudjelovala u raspravi, jeste da su ponuđači premalo povezani.

"Previše smo se fokusirali na obalu, dok i kontinentalna Hrvatska ima šta ponuditi", upozorio je Božo Soko sa Fakulteta političkih znanosti Zagreb. Ivo Bašić, zamjenik hrvatskoga ministra za turizam, naveo je kako "noćenja u kontinentalnom dijelu države predstavljaju dva posto svih noćenja i donose četiri posto svih prihoda". Priznao je da su u tu vrstu turizma ulagali velika sredstva, ali rezultati nisu to šta su očekivali.

"Turizam mora biti interdisciplinaran"

"Svatko od nas radi po svom, trebamo se povezati", istakla je Olivera Jurković Majić iz Zagrebačke škole ekonomije i managementa. Kako kaže Bašić "teško je očekivati da će zaživjeti neki mali objekt bez drugih većih usluga u blizini". Složio se i Vidošević te naveo primjer i svog posla: "Apsurd je da kad gost poželi posjetiti vinariju, naš receptor mora zvati svakog posebno da li je kod kuće. Nema te komercijalne strane da bi se dogovorili za dežurstva tko i kada te koji dan dežura".

"Inače, postoji dobra suradnja slovenskog i hrvatskog turizma u vezi sa gostima iz Kine. Ovi turisti, naime, ne dolaze samo u Hrvatsku, nego u regiju pa ostanu tri dana kod nas, tri dana u Sloveniji, nekoliko dana u Austriji. Ta suradnja u regiji je dobra", rekao je Bašić.

Jurković Majić upozorila je na vjerski turizam i turizam za invalide koji su nerazvijeni i predstavljaju nove mogućnosti.

Sportski turizam bolji u Sloveniji
 

Vedran Režić kao direktor poduzeća Squash tower & First Fitness Zagreb razumije kako gosti traže da svaki nešto rade, potrebni su kapaciteti za sport, a to mogu iskoristiti različite sportske reprezentacije za pripreme.

"Dosta hrvatskih reprezentacija ide u Sloveniju i neke druge države, a ostali bi doma kad bismo izgradili kapacitete po europskim standardima. Važna je kompletna usluga", istaknuo je.

S njim se nije potpuno složio Dan Vidošević, direktor prodaje i marketinga iz Spa & Sport Resort Sv. Martin.

"Zadovoljavamo potrebe, kod nas na pripreme dolaze nogometna i košarkaška reprezentacija", rekao je, ali istaknuo drugi problem – obrazovanje. "Ako nemamo dobrog recepcionera, kuhara, konobara, počet ćemo uvozit strance kojima nije problem naučit hrvatski, no osim toga za strane turiste nekad hrvatski ne bi ni bio potreban", istaknuo je.

Sugovornici su se složili da su ugostiteljsku školu upisivali oni koji se nisu mogli upisati u drugu školu, loši učenici. "To se pokušava promijeniti na više načina, jedan je stipendiranjem", dodao je Bašić.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.