Hrvatska je spremna za saradnju

07.03.2014 18:00
slika

Povezivanje privrednika iz regiona je jako važno i smatram da je ono što Biznis plus portal radi dobro, ne samo za privrednike nego i za naše zemlje. Stoga sam i odlučio da podržim ovaj projekt, kazao je Ivo Josipović, predsednik Republike Hrvatske koji je i generalni pokrovitelj poslovne konferencije u Zagrebu.

Zemlje u regionu, ali i zemlje iz cele Evrope, kazao je Josipović, imaju velike probleme u privredi, te im preti nezadovoljstvo građana. Međutim, ono što privrednici mogu i trebaju da urade, smatra on, jeste da jedni drugima pruže ruku i da sarađuju na poboljšanju stanja u privredi svih ovih zemalja. 

“ Inovativnost, hrabrost i snagu nije lako naći, ali vi to imate i trebate to iskoristiti. Zajednički nastup je nešto što još uvijek nosi loše konotacije, ali ja sam od onih koji to podržavaju i vjeruju da je to moguće uspješno uraditi. Smatram i da je jako mnogo kompatiblnih kompanija iz regiona čije mogućnosti nisu dovoljno iskorištene”, istakao je Josipović te podsetio na dobre primere saradnje firmi iz regiona, koja je bila rezultat zajedničkih napora i znanja, među kojima su Končar i Energoinvest, koji su i članovi Biznis plus kluba.

Ulazak u Evropsku uniju je nešto čemu teže sve zemlje regiona, a Hrvatska i Slovenija, koje su već članice, u tome im mogu pomoći, Poslovna saradnja je, svakako, korak koji ih približava tom cilju. Hrvatska je, kako je kazao Josipović, spremna za saradnju i zajedničko osvajanje tržišta. 

“ Kada smo ušli u EU znali smo da je to velika prilika, ali i izazov za nas. Međutim, Evropska unija otvara mnoge mogućnosti i onim zemljama koje nisu njene članice, nudi im prilike a na njima je da te prilike iskoriste. Smatram da se na ovoj konferenciji trebaju sagledati sve mogućnosti i prilike koje EU nudi”, zaključio je Josipović, te kazao učesnicima konferencije kako je svestan da se oni svakodnevno susreću sa problemima, ali kako je deo odgovora na te probleme nastup na trećim tržištima zajedničkim snagama. Za kraj je poručio kako želi da projekt koji su mediji iz regiona pokrenuli, uspe i da pomogne privrednicima da ostvare saradnju.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.