Biznis nema državljanstvo, ali ima putovnicu

10.03.2014 15:30
Gdje je najbolje poslovati u regiji i zašto se treba širiti i van nje, te kako gledamo na preuzimanja preduzeća
slika

Na regionalnom susretu poduzetnika iz šest država u organizaciji partnerskih medija Biznis plusa među više od 150 sudionika bilo je mnogo različitih mišljenja. Mnogi su isticali da žele još više biznisa u regiji, no nužno je više biznisa i izvan regije. I zajedno.

"Povezivanje poduzetnika u regiji vrlo je važno i ovo šta radi Biznis plus dobro je  ne samo za poduzetnike, nego i za naše zemlje".

Ovim riječima hrvatski predsjednik Ivo Josipović pozdravio je poduzetnike iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Makedonije, Crne Gore i Srbije na susretu Biznis plusa krajem prošle sedmice u Zagrebu. Josipović je otvorio posljednji dio dvodnevne konferencije, u kojem je bilo govora o zajedničkom nastupu na trećim tržištima. Prema njegovom uvjerenju, za poboljšanje situacije u ekomonijama regije također bi mogli puno učiniti i lokalni poduzetnici, ako bi jedni drugima pružili ruku i počeli raditi.

Ivo Josipović, predsjednik Hrvatske: Poduzetnici u regiji jedni drugima moraju pružiti ruku i više sarađivati

Saradnjom nas na trećim tržištima vide većima

" Sa komercijalne polako prelazimo na partnersku saradnju", rekao je predsjednik uprave Energoinvesta iz BiH Enes Čengić.

Naime, Energoinvest je s Končarom, kao što smo već izvijestili, sklopio sporazum o saradnji na području inženjeringa, proizvodne opreme i provedbe projekata, i to posebno na trećim tržištima.

Čengić je dodao kako će se tako lakše nositi s neizvjesnostima i dobiti bankovna jamstva.

"Važne su nam referencije brojnih kompanija u našoj regiji. Razlog za mnoga preuzimanja nije samo vlasništvo, već je kupcu važno da dođe do novih tehnologija zbog kojih, primjerice, Končara zanima kupnja Litostroj Powera (zajedno s Kolektorom, op. a.)", objasnio je prvi čovjek jedne od najvećih kompanija u BiH.

"Sada morate biti veliki ako želite velike poslove. Energoinvest i Končar konkretno ciljaju na arapska i bliskoistočna tržišta, jer je u Evropi sve teže ući na nova tržišta", dodao je Čengić.

Muhamed Pilav, direktor MS & Wooda: Saradnja sa Ikeom nije ni najmanje laka kao što misle neki, jer se radi o vrlo organiziranom preduzeću u čiji je sistem teško ući.

Treba objektivno ocijeniti šta imamo

Savjetnica hrvatskog predsjednika zaekonomiju Tamara Obradović Mazal rekla je da se u trenutnoj situaciji svaka kompanija samo muči izaći na tržišta izvan regije, šta bi trebalo promijeniti.

"Činjenica je da ne možemo zajedno na treća tržišta ako će svako djelovati sam za sebe. Ako želite napraviti korak naprijed, moramo biti u stanju objektivno procijeniti šta imamo na raspolaganju. Upravo ova objektivnost često može biti problem", objasnila je.

Nikica Gabrić, ugledni oftalmolog i poduzetnik: Položaj se neće poboljšati dok vlada radi samo za pobjedu na sljedećim izborima

Najlakše poslovati u Makedoniji

Bivši hrvatski ministar vanjskih poslova i sadašnji lobist Mate Granić istakao je kako među zemljama regije najbolje iskustvo ima s Makedonijom.

"Tamo je, bez obzira na političku i lokalnu strukturu, saradnja tekla glatko", rekao je između ostalog.

Svi sugovornici, među kojima su bili i predsjednik Uprave Pozavarovalnice Sava Zvonko Ivanušič, član Uprave prodavača naveliko Pevec Dejan Fičko i porezni savjetnik Deloittea Dražen Nimčević, složili su se da je prema poduzetnicima u regiji najljubaznije okruženje za poslovanje u Makedoniji i BiH, zatim slijede Srbije i Crna Gora te na kraju Slovenija i Hrvatska.

Ivo Bašić, zamjenik hrvatskog ministra za turizam: Slovenski i hrvatski turizam dobro sarađuju šta se tiče gostiju iz Kine. Oni, naime, ne dolaze samo u Hrvatsku, nego u regiju i ostaju tri dana kod nas, tri dana u Sloveniji, nekoliko dana u Austriji

Fičko iz hrvatskog Peveca na pitanje da li bi htjeli preuzeti slovenski Merkur odgovorio je da nije dovoljno dobro upoznat sa stanjem u Merkuru, no bez obzira na zakonodavne razlike među državama, mogla bi biti korisna neka pozitivna iskustva Peveca restrukturiranjem.

Sagovornici su se složili da stanovnici regije preuzimanje ovdašnjih poduzeća povezuju sa negativnim osjećajima.

"U našoj regiji bojimo se preuzimanja. Nedostaje nama ambicija za osvajanje trećih tržišta," rekao je Nimčević iz Deloitta.

Ivanušič iz Pozavarovalnice Sava dodao je kako je temelj svake poslovne saradnje, ali i preuzimanja, povjerenje.

"Naša filozofija je kako treba dobro raditi za svakog vlasnika i nama je vrlo važna stabilna vlasnička struktura. O namjeri hrvatskog Adrisa da bi nas htio preuzeti saznao sam iz novina, što nije pravi put. Nijemc, koje je zanimalo preuzimanje, prvo su se obratili našoj Upravi, došli su razgovarati. Tako treba", rekao je Ivanušič.

Zoran Milivojević, psihoterapeut: Mnogi koji imaju visoko mišljenje o sebi često potcjenjuju druge. Tako nastaju socijalno-psihološki odnosi koji utječu i na posao

Agrokorovo preuzimanje Mercatora jedno od najemotivnijih

Sudionici su također razgovarali o najaktualnijem preuzimanju u regiji - Agrokorovoj kupnji Mercatora.

"Ovo je jedan od najčešće spomenutih i emocionalnih preuzimanja u regiji, ali logika biznisa ne poznaje granice. Biznis nema državljanstvo, ali ima putovnicu", podsjetila je Obradović Mazal, dodajući kako je vrlo važno koje se referencije dobivaju preuzimanjem kompanija s tradicijom.

"Agrokorova kupnja Mercatora vođena je zdravom logikom proširenja, tako da su obje kompanije u budućnosti ne postanu metama trećeg kupca. Ne treba se bojati preuzimanja. Veća kompanije je jača i ima bolje šanse za preživljavanje. To su zdravi procesi", zaključila je savjetnica za ekonomiju.

Krajem maja regionalni susret Biznis plusa u Budvi

Članovi regionalnog poslovnog kluba Biznis plus, koji je pokrenut prije dva mjeseca i sada broji više od 80 članova, nakon susreta u Zagrebu krajem prošle dobit će novu priliku za upoznavanje i sklapanje novih poslova 29. i 30. maja u Budvi.

Nakon uspješno organiziranog susreta poduzetnika iz šest država u Zagrebu krajem prošle sedmice medijski partneri Biznis plusa (Business.hr iz Hrvatske, Kapital iz Makedonije, Oslobođenje iz BiH, Vijesti iz Crne Gore, Novi magazin iz Srbije i Finance iz Slovenije) ponovno smo zasukali rukave.

Spremamo naime sljedeći regionalni susret u crnogorskoj Budvi. Očekujemo da će se ponovno okupiti više od sto predstavnika rukovodstava poduzeća iz regije.

Prvi dan susreta moći će sudjelovati na više interaktivnim okruglim stolovima, a navečer i sljedeći dan bit će više druženja u opuštenijoj atmosferi.

Kako na prvom tako i na sljedećem te svim ostalim susretima Biznis plusa mnogo paženj namijenit ćemo povezivanju članova regionalnog poslovnog kluba Biznis plusa i partnera Biznis plusa za više biznisa u regiji te zajedničkih nastupa kod trećih partnera odnosno van regije.

Više o klubu, u kojem se broj članova neprestano povećava i o tome kako se učlaniti, pročitajte na ovom linku.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.