Sudionici o susretu poslovnog kluba Biznis plus: Dobri temelji za daljnji rad

11.03.2014 15:30
Sudionici susreta poslovnog kluba Biznis plus dali su nam povratne informacije u vezi s razvojem kluba
slika

Nakon dva mjeseca od službenog osnivanja poslovnog kluba Biznis plus, partnerski projekat Biznis plus je pripremio susret na kojem je sudjelovalo oko 150 predstavnika kompanija.

Sudionike dvodnevnog regionalnog susreta poduzetnika iz šest zemalja, koji je u organizaciji partnerskih medija održan prošle sedmice u Zagrebu, pitali smo koliko su bili zadovoljni i šta nam savjetuju da bi susreti i umrežavanje što učinkovitije pridonijeli stvaranju više biznisa kako u regiji, tako i na trećim tržištima, piše Biznis plus.

"Očekujem još više poduzetničkog interesa i više poduzetnika koji bi čemu takvom namijenili i tri dana svog vremena", rekla je Janja Božič Marolt iz slovenske Mediane.

Naglasila je potrebu privući još više sagovornika, što će Biznis plus svakako nastojati.

"Ova inicijativa je dobrodošla", dodala je.

Trebalo je početi ranije

"Regionalna saradnja vrlo je bitna", ističe Goran Jurum, izvršni direktor hrvatskog Finalis projekta i savjetnik za ekonomiju u Misiji pri Evropskoj uniji.

"Ovakvi susreti su trebali početi znantno ranije, ali sam naglasio u razgovorima sa sudionicima da regionalnu saradnju ograničava određena asimetrija u političkim odnosima na ovim prostorima. Mislim na članstvo Slovenije i Hrvatske u EU, a ostatak regije u okviru srednjeevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA). No i to se može prebroditi", uvjeren je Jurum.

Slovenija i Hrvatska trebaju u proizvodnju električnih automobila

Prema Jurumovom mišljenju, pažnju bi morali posvetiti oblikovanju klastera koji bi bili vrlo uspješni u automobilskoj industriji.

"Ona je važnija za Sloveniju i Hrvatsku, Srbija sada ima ulaganje Fiata u Kragujevac, ali Slovenija ima vrlo razvijen automobilski klaster. I sa Hrvatskom bi mogli isforsirati tu vrstu klastera, ali ne samo što se tiče dijelova nego bi mogli razmišljati i proizvodnji električnog automobila", predlaže Jurum.

Božič Maroltovu na susretu je oduševila Tanja Skaza iz slovenskog poduzeća Plastika Skaza koja, osim saradnje sa Ikeom (koja se otvara u Zagrebu), intenzivno razvija robnu marku.

Kao što je rekla Skaza, na susretu je upoznala nekoliko ljudi.

"Nadam se da sam ostvarila i dobar kontakt", dodala je.

Učinak konferencije mnogo je širi

Mnogo kontakata ostvarili su i predstavnici vinarije Mačkov podrum iz srpskog Iriga.

"Ne radi se samo o tome da smo nešto uradili za povećanje prodaje. Efekat je mnogo veći, mnogo širi – nova saznanja, možda promjena načina razmišljanja vezanog za poduzetništvo", komentirala je Ljiljana Jojić, oduševljena idejom umrežavanja Biznis plusa.

Janezu Ajlecu, vlasniku slovenskog proizvođača prozora i vrata AJM, nedostajali su unaprijed organizirani susreti sa sagovornicima iz njegovog poslovnog područja.

"Postavio bih pitanje koga zanima proširenje moje mreže. Inače smo se najviše upoznali na večeri," pohvalio je Ajlec umrežavanje.

Prilika će biti još više

"Bilo je nekoliko zanimljivih tema koje sam uspio uhvatiti i ovo je dobra prilika za umrežavanje. Sreo sam neke koje već otprije znam, ali o farmaciji, branši našeg preduzeća, nismo govorili", objasnio je Neven Sukarovski iz hrvatskog ureda makedonske kompanije Alkaloid.

"Ali nekad vidjeti poslovni sektor na ovakav način, zašto ne", dodao je.

Iz Crne Gore došao je i Nikola Koćalo, vlasnik poduzeća Neckom iz Nikšića.

"Zadovoljan sam, ali neke nove poslove nisam očekivao. Poslujem već više od 20 godina, ali ako bi se to u budućnosti razvilo, bilo bi super. Najvažnije je koliko će se ljudi okupiti oko poslovnog kluba Biznis plus", rekao je Koćalo.

Nove prilike sudionicima će ponuditi sljedeći susret 29. i 30. maja u crnogorskoj Budvi.


Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.