Janez Škrabec: Cilj su sva tržišta regiona

29.05.2014 19:30
slika

Dočekali smo i drugi ovogodišnji dvodnevni susret regionalnog Poslovnog kluba Biznis plus, koji je u Budvi sakupio poslovne ljude iz šest zemalja. Prvog dana je bilo riječi o tome kako zajedno prepoznati poslovne prilike van granica, kako potražiti pravog saradnika i stalni okrugli stol Ajmo konkretno, ovoga puta o tome šta trenutno razvijaju članovi kluba, šta bi željeli i gdje im treba pomoći. Tu ćemo više saznati i od Tanje Rupnik, vođe investicijskih projekata Rika, preduzeća koje svoju perspektivu u regiji zapadnog Balkana prepoznaje i na području energetike, jer neiskorištene kapacitete voda ima cijeli region.

Riko se trenutno najviše posvećuje prodoru na području energetike i zaštite okoline u Srbiji, Hrvatskoj, Kosovu, BiH i Makedoniji.

"Sva ova regionalna tržišta su otvorena za program zaštite okoline našeg preduzeća", objašnjava direktor Rika Janez Škrabec, jer razvoj ide u smjeru kvaliteta života i snabdijevanja energijom, u kombinaciji s čistijom životnom sredinom.

"Na tržište Makedonije, na primjer, Riko je već uspješno ušao kroz izgradnju hidroelektrane Sv. Petka", kaže direktor, a predao je ponudu za tender za opremu hidroelektrane (HE) Boškov most dok se na tender za izgradnju HE Vranduk prijavio zajedno s lokalnim partnerom Euroasfaltom. Osim toga, kaže Škrabec, uvijek su u potrazi za optimalnim sinergijama s projektantskim i građevinskim firmama i dobavljačima tehnološke opreme.

Šta trenutno razvijate?

Kao inženjering kompanija, razvijeni su nam svi mogući mehanizmi pomoću kojih ulagačima osiguravamo optimalna, tehnički kvalitetna i ekonomski održiva rješenja. Svoju perspektivu u regionu zapadnog Balkana prepoznajemo na području energetike i zaštite životne sredine. I upravo smo se najviše posvetili prodoru na ove vrste područja u Srbiji, Hrvatskoj, Kosovu, BiH i Makedoniji.

S kojim tipom preduzeća biste željeli sarađivati, odnosno, kakva vrsta djelatnosti vam je potrebna za postizanje željenih ciljeva i planova?

Usmjereni smo uglavnom na područje tehnoloških rješenja u okviru zaštite okoline i energetike. Budući da se prepoznajemo kao integratori, s našim su rješenjima povezani projektanti i građevinske firme kao i dobavljači tehnološke opreme. Uvijek smo u potrazi za optimalnim sinergijama s lokalnim kompanijama.

S kojim preduzećima, koja se ne bave istim djelatnostima, već sarađujete?

Sarađujemo s brojnim partnerima iz zemalja bivše Jugoslavije, čija rješenja možemo uključiti u konkretne projekte.

Koje tržište najbolje prihvata novosti, odnosno gdje je nove ideje najlakše primijeniti?

Procjenjujem da su sva tržišta u regionu nekako otvorena za ovakve projekte, jer je trend usmjerenje u razvoj i neku novu eru na području kvaliteta života i snabdijevanja energijom u vezi sa zdravijom životnom sredinom i održivim intervencijama u njega. Ove trendove jednostavno nijedno tržište neće moći zaobići, ako želi ići svojim smjernicama u korak s vremenom i pratiti ih razvojno.

Šta želite razvijati u regionu?

U regionu želimo razvijati povezivanja i partnerstva s lokalnim preduzećima i naručiocima, s kojima i za koje možemo realizovati ove vrste projekta zaštite životne sredine i energetske projekte.

Gdje u regionu vidite najviše potencijala?

Najveći potencijal vidimo upravo u tim projektima i djelatnostima, na koje smo se u posljednjih nekoliko godina i sami najviše fokusirali i specijalizirali, znači održivi projekti zaštite životne sredine i energetike poput hidro i termoelektrana, nadogradnje ili novogradnje sistema pitke vode, kanalizacijskih mreža, sistema za prečišćavanje voda, preradu otpada i savremenih projektiranja.

U kojem dijelu vam je potrebna podrška države?

Pomoć države trebalo bi da bude fokusirana prije svega kod garancija, odnosno brže sanacije i odazivanja bankarskog sektora u pružanju podrške preduzećima i novim projektima na stranim tržištima. To vrijedi ne samo za region nego za sva tržišta gdje nastojimo razvijati nove aktivnosti i projekte, a posredno i radna mjesta. Poduzetnici stoga očekuju da je država, prije svega gdje je u pitanju finansiranje kroz koheziju i druge perspektive, agilna i fleksibilna, zbog rezervisanih bankarskih garancija, kao i naših kapaciteta.

Planirate li proširenje na još neko tržište?

U našem fokusu su sva tržišta nekadašnje Jugoslavije.

Koji kadar tražite i koji profil zaposlenih vam je najteže naći i u svojoj zemlji i u regionu?

Na svim tržištima biramo vrhunski kadar s područja inženjerstva, građevinarstva i drugih potpornih djelatnosti. Priznajem da uvijek takav kadar i pronađemo.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.