Svojevrsni koncept turizma

30.05.2014 15:30
slika

Drugog dana regionalnog ekonomskog skupa koji je u Budvi organizovao Biznis plus, prije okruglih stolova Bisnode je za prisutne preduzetnike pripremio brzo umrežavanje odnosno Bisnode Speed Networking. Jedna grupa ugovornika je nakon nekoliko minuta pristupila sledećem sugovorniku i tako potencijalnimi partneri u kratko vrijeme predstavljaju svoje preduzeće i ideje. U pola sata članovi Poslovnoga kluba Biznis plus upoznalo više od 15 potencionalnih  poslovnih partnera koji tako ubrzo shvate sa kim će o poslu razgovarati i dalje, nakon umrežavanja. Bisnode je tako do sada umrežio oko tri hiljade osoba, 36 posto ih je sklopilo posao, mnogi već na licu mjesta.

Nova vrsta turizma

Koncept svojevrsnog i vrlo specifičnog medicinskog turizma koji nudi kompanija LinkedAge zainteresovo je prisutne od kojih su mnogi po prvi put čuli za ovaj vid poslovanja. Ova kompanija nudi penzionerima slobodne kapacitete staračkih domova širom Evrope koji onda umjesto da najstarije doba provodu sami i bez medicinske njege po vrlo povoljnim cjenama odlaze u staračke domove, kako radi potrebe tako i radi provoda ali i njege koju dobijaju.

»Ne radimo samo u Evropi već  i ostatku svijeta. U ponudi imamo i zamjenu turista a to znači da jednu grupu ili osobu dovedemo na primjer iz Slovenije u Hrvatsku a na njeno mjesto u staračkom domu dovedemo penzionera iz Hrvatske u Sloveniju. To nije sve. Mi imamo još jednu kompaniju koja se bavi jeftinim prevozom putnika do najbližih aerodroma a nedavno je Dojče ban u Hrvatskoj kupio našu franšizu«,objasnio je prisutnima Tomaž Lorenzetti,vlasnik pomenutih kompanija.

Prioritet nije prebrzo širenje

I jedna i druga kompanija, čak i u vijreme krize rastu ali Lorenzetti ističe da akcenat nije na ubrzanom rastu već na ojačavanju kvaliteta.

O kvalitetu kao preduslovu turizma govorio je i naš drugi sagovornik na panelu iz Poljoprivredne unije otkrivajući da se radi na brendiranju proizvoda kao što je njeguška pršuta navodeći da bez kvalitetnog proizvoda nema ni razvoja turizma.

Nenezić: Agrobiznis ima šansu u turizmu, ali je zanemaren

Na prvom panelu govorilo se o potencijalima regionalnog turizma i to u najopštijem smislu od medicinskog do agroturizma, jeftinog prevoza i koncepta turističkih smještajnih kapaciteta za penzionere.

Istovremeno, čuli smo zanimljive podatke o turistima koji dolaze u Crnu Goru u sve većem broju jačajući tako stratešku privrednu granu Crne Gore.  

Lani, Crnu Goru je posjetilo 1,5 miliona turista a ostvareno je više od devet miliona noćenja. Ono na šta je Dragoljub Nenezić, predsjednik Poljoprivredne unije posebno skrenuo pažnju je činjenica da agrobiznis ima šansu u turizmu ali je praktično zanemaren. Naime, iako ima potencijala za proizvodnju vode koja bi zadovoljila potrebe ne samo Crne Gore već i izvoza, ova zemlja vodu ipak uvozi. Baš kao i mlijeko, meso i druge poljoprivredno prehrambene proizvode umjesto da se autohtona proizvodnja nađe na stolovima hotela i restorana koji nude usluge stranim i domaćim turistima.

»Mi uvozimo poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 420 miliona eura  dok naši  proizvoda nema na trpezama hotela«, precizirao je Nenezić, dodavši:

»Pokušavamo edukacijom, sastancima sa poljoprivrednicima i vlasnicima hotela da ih uputimo jedne na druge a koliko je važno razvijati ruralni turizam svedoči to što upravo ovaj segment raste po stopi od šest odsto u Evropi a ostatak po stopi od četiri odsto«.

Pripremile: Jelena Aleksić, Sabina Dizdarević

 

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.