Od danas na snazi novi Zakon o radu

07.08.2014 15:30
slika

Danas počinje primjena novog Zakona o radu koji je naišao na snažnu kritiku oporbe te nezadovoljstvo i sindikata i poslodavaca.  Stručnjak za radno pravo Viktor Gotovac uspoređuje zakon s placebom, smatrajući da se njime ništa bitno ne mijenja, ministar rada Mirando Mrsić (na slici) i dalje tvrdi kako on štiti radnike, no prema čelniku Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozrenu Matijaševiću, radnik sve više postaje obična roba.

Prema novom Zakonu o radu sve je manje šanse da se dobije stalni posao. Poslodavac će radnika moći zaposliti na određeno na koje god razdoblje želi, jedino što za to mora imati obrazloženje, prenosi HRT.

Novina je i da će radnici na određeno na otpremninu imati pravo samo ako im poslodavac otkaže ugovor na određeno prije isteka roka na koji je zaključen. Poslodavac više ne mora raditi plan zbrinjavanja viška radnika koje će moći dijeliti s povezanim poduzećima. Kolektivni će ugovor moći produžiti radnu sedmicu na 60 sati.

Otkazni rokovi, srećom, nisu se mijenjali, ali će zato radni odnos prestati istekom šest mjeseci od odluke o otkazu. Radnicima je ostalo pravo na štrajk već nakon prvog dana kašnjenja plaće i rok od pet godina u kojem mogu sudski potraživati materijalna prava.

 

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.