Odnose regiona i Bliskog Istoka podići sa nivoa prijateljskih na poslovni

29.10.2014 20:00
slika

Saradnja kompanija iz zemalja regiona sa onima sa Bliskog Istoka mogu biti na mnogo višem nivou nego što je sadašnji, jer za to postoji potencijal, poručeno je sa prvog panela regionalne poslovne konferencije Biznis plus.

ovoreći o mogućnosti poslovanja na tržištu Bliskog Istoka suosnivač East and West Instituta, Ekrem Deniz, kazao je  da poslovni odnosi Turske i zemalja regiona treba da prerastu iz prijateljskih u prave poslovne, jer sadašnji nivo saradnje je ispod onoga što su mogućnosti.

"Ulaganja Turske u zemlje regiona će svakako biti veće u budućnosti", poručio je Deniz, na konferenciji Biznis plusa koja se održava u Sarajevu.

On je ocijenio da je interes obostran, jer turske firme mogu da iskoriste tržišta regiona koja imaju trgovinske sporazume sa Evropskom unijom (EU) ali i Rusijom.

"To turskim preduzećima omogućava pristup tržištima EU i Rusije bez dodatnog oporezivanja, ali i regionalnim koji preko Turske mogu da lakše posluju sa nizom zemalja Bliskog Istoka", naveo je Deniz, dodajući da u nizu djelatnosti postoji prostor za bolju saradnju.
Deniz je naveo da je i u doba SFRJ postojala dinamična saradnja sa Turskom i ostalim zemljama tog regiona.

On smatra da firme iz regiona mogu biti kvalitetni partneri turskim firmama na međunarodnim tenderima, jer kao podizvođači posjeduju znanja i vještine potrebne za izvođenje zahtjevnih radova, posebno u građevinarstvu.

Predjsednik Centra BiH u Bahreinu Reaydh Yusuf Al Maliki kazao je da je sa vlastima u toj zemlji potpisao sporazum o učešću na tamošnjoj izložbi, koja će omogućiti prezentaciju proizvoda iz BiH tom tržištu.

"Zahvaljujući jednoj banci iz BiH, vaše firme mogu da prezentuju svoje proizvode na toj izložbi i pozivam sve zainteresovane da se što prije jave", poručio je Al Maliki.

Rebaz Zedbagi, osnivač i direktor iračke kompanije Zednas Holding Petroleum Indsutry and Finance je pozdravio ideju povezivanja firmi regiona i napomenuo da se izazovi globalne ekonomske krize lakše prevazilaze zajedno.
Firme iz Iraka su spremne da aktivnije učestvuju na regionalnom tržištu, kazao je Zedbagi ali i dodao da se za to  moraju stvoriti uslovi.

"Problem nam je dostupnost ali i prepreke poput one da iračke kompanije ne mogu kupiti zemljište bez garancije kroz lokalne ljude", naveo je Zedbagi, dodajući da su se firme iz Iraka posljednje vrijeme okrenule tržištu EU zbog pada vrijednosti eura u odnosu na valute sa Bliskog Istoka.

I Fahad Al Jalal, osnivač i direktor kompanije Al Jalal Khalijeea smatra da postoje dobre šanse za veći nivo saradnje kompanija iz regiona i onih sa Bliskog Istoka, navodeći da se svi problemi koji se pojavljuju mogu riješiti.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.