Vučić: Napredak regije ovisi o ekonomskoj saradnji

26.03.2015 15:14
slika

Na otvaranju 4. Regionalne poslovne konferencije Biznis plusa srbijanski premijer Aleksandar Vučić ustvrdio je da napredak regije ovisi o integraciji i ekonomskoj saradnji zemalja regije.

"Mi smo poslije mnogo vremena različitih sukoba ili nerijetko hladnih odnosa u proteklom periodu uspjeli da taj stadijum prevaziđemo i da razmišljamo o budućnosti i što se Srbije tiče, mi gledamo u budućnost, razmišljamo o napretku", rekao je Vučić te dodao da smo svi male zemlje sa relativno malim brojem stanovnika, a kao tržišta nismo dovoljno veliki.

"Kao jedinstveno tržište postajemo mnogo privlačniji, a time jača i naša snaga i produktvnost", poručio je Vučić.

On je dodao da je Srbija zaintresirana za sve integrativne procese i za zajednički izlazak na treće tržište kako bismo zajedničkim snagama pojedinačno bili konkurentniji.

"To da li se volimo ili možemo više da se volimo, nije pitanje, pitanje je da li možemo da budemo konkurentni, a smatram da su ekonomske integracije od ključnog značaja za zemlje regije. Sasvim sam siguran da su ključne za Srbiju", istaknuo je Vučić koji smatra da, unatoč prošlosti, saradnjom možemo svi profitirati.

"Može neko da pripada EU ili ne - geografiju ne možete da izmenite. Živimo jedni pored drugih i tako će i dalje biti, a na nama je da zajedničkim snagama osiguramo da svima bude bolje", rekao Vučić te dodao kako su ključne riječi danas stabilnost, ali i najviši stupanj integracije.

Naglasio je kako bi zemlje regije prije svega trebale olakšati međusobno poslovanje kroz niz bilateralnih ugovora na kojima tek treba raditi.
Podsjetio je da Srbija, kao i druge zemlje Zapadnog Balkana, imaju  bolje odnose sa pojedinim državama te da tu činjenicu trebamo iskoristiti za zajednički izlazak na treća tržišta.
 

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.