Komplicirane procedure i porezna nesigurnost najveći kočničar razvoja građevinskog sektora

26.03.2015 17:05
slika

Na prvom panelu 4. Regionalne konferencije poslovnog kluba Biznis plusa pod nazivom "Oživljavanje graditeljstva kao uvjet za gospodarski rast", Irina Zdravković iz Bisnodea izložila je rezultate istraživanja iz kojih je vidljivo da unatoč tome što Hrvatska i dalje ima najveće prihode u građevinskom sektoru, u odnosu na ostatak regije, u toj zemlji su oni već dugi niz godina u konstatnom padu, dok zemlja sa najmanjim prihodima u ovom sektoru, Bosna i Hercegovina, jedina bilježi rast prihoda te jedina i ostvaruje dobit u sektoru građevine.

Koridor 10

Istraživanjem nije obuhvaćena Makedonija koja također posljednjih godina bilježi rast u građevinskom sektoru.

"Građevinski sektor je u nešto boljoj situaciji nego u ostalim državama regije. Građevinarstvo sudjeluje sa 7 posto u BDP-u, a u Makedoniji je registrirano više od 4.000 građevinskih firmi", rekao je Sead Kočan iz Transmeta te dodao da taj sektor u Makedoniji raste već 6-7 godina i ima priliku postati lider makedonske ekonomije.


Najveći posao je povezivanje koridora 10 kod Dževdželije, vrijednosti 300 miliona eura kao i investicijski radovi koji se uglavnom odnose na građevinarstvo.

"Makedonija gradi tehnološke razvojne zone za smještaj stranih investitora, sa punom infrastukturom", naglašava Kočan.

Srbija se po pitanju ovog sektora može pohvaliti kratkim rokom izdavanja građevinskih dozvola za koje je potrebno najviše 28 dana, no situacija  nije ružičasta kada je poslovanje u pitanju.

Sloveniji malo lakše

"Većina firmi imaju velike probleme prije svega zbog neuspješnih privatizacija i stečaja, prosječna plaća je ispod 300 eura… Siva ekonomija, to je boljka srpskog građevinarstva jer je procjena da 30 posto radnika u tom sektoru radi na crno", kaže Aleksandra Damnjanović, državna tajnica u Ministarstvu građevine, prometa i infrastrukture Republike Srbije koja naglašava da vlast mora osigurati dobre zakone koji se moraju primjenjivati.

Sloveniji je ipak malo lakše, smatra Janez Škrabec, direktor Rika jer kako kaže Slovenija ima bolji rejting na finansijskim tržištima te joj je prošlogodišnje uspješno korištenje investicijskih fondova donijelo rast građevinskog sektora od 2,5 posto. Naglasio je i da se tu radilo uglavnom o ekološkim projektima."Kompliciane procedure su najveći kočničar za razvoj i prevazilaženje problema građevinskog sektora", naglasila je Radmila Spasić iz Delta Real Estatea jednog od najvećih investitora u regiju koji planira milijunske projekte u Srbiji te u planu imaju i izgradnju hotela u Ljubljani.

Svetislav Kostić, direktor Sektora za porezno savjetovanje u Deloitte Srbija kaže kako nije visina poreza presudna, već je problem pravna nesigurnost.
 

Povezivanje

"To je problem cijele regije - nejasni porezni propisi podložni raznim tumačenjima te oslanjanje na druge zakonske propise koji ne prate izmjene poreznih zakona. Ta neprilagođavanja dovode do ozbiljnih problema u primjeni investicija", smatra Kostić koji dodaje da je investitorima nužna sigurnost u poreznim sistemima kako bi odmah znao šta i koliko mora platiti.

Kočan problem vidi i ulasku velikih evropskih kompanija na naša tržišta jer se oni finansiraju iz stranih fondova i tako su u prednosti u odnosu na domaće kompanije.

"Vlada mora tu da napravi balans. Svjesni smo da smo bili dio velike države od 22 miliona ljudi i bili smo konkurentni svuda. Raspadom smo usitnjeni pa se moramo adaptirati na puno manja tržišta. Sve su češće inicijative za regionalnom suradnjom i javlja se potreba za povezivanjem građevinskih kompanija", zaključuje Kočan.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.