Za dobre radnike se treba truditi

26.03.2015 23:47
slika

Dobri kadrovi su jedan od ključnih faktora u uspjehu jedne firme, pa su teme vezane za taj segment pronašle stalno mjesto u programima Biznis plus konferencija. Tako je bilo i danas u Beogradu.

Direktor kompanije Competo, Matic Vošnjak kazao je da njegova firma potreban kadar traži preko agencija jer se, kako je ocijenio, na klasične oglase za posao javljaju ili potpuno nezaposleni ili oni koji su nezadovoljni sadašnjim poslom.

Razvijanje kadra unutar firme

„Zato preko agencija trazimo dobre radnike ljude koji već negdje rade", rekao je Žekić.

Direktoricaa Službe komunikacija i Službe ljudskih resursa Erste banke Srbija Andrea Brbaklić ocijenila je da je vrlo malo otvorenih pozicija na rukovodećim mjestima u trenutno u Srbiji.

„Ponekad je bolje tražiti i razvijati kadar unutar firme, a ponekad vani, preko agencije. Ako sve kadrove tražite na tržistu onda je to, na neki način, loša poruka za one koji već rade kod vas", rekla je Brbaklić.

Drenislav Žekić, prokurista Preclarus komunikacija kazao je da je u Podravci najviše naučio o ljudskim resursima.

„Tamo su postojale mape nasljedjivanja, plan razvoja i pripreme svojih kadrova. Sve sređene firme rade baze kadrova, praveći tako kontinuitet".

Govoreći o značaju preporuka priložene uz CV kandidata za posao, generalni direktor Sava osiguranja Duško Jovanović je kazao da takvi prilozi mogu dosta da pomognu u pravom izboru.

„Imam dobro iskustvo kada su preporuke u pitanju ali i uticaja porodičnog porijekla. Pokazalo se da su djeca i rođaci dobrog radnika takođe dobri", ocijenio je Jovanović.

Vošnjak je kazao da je svaka preporuka „sjajna" u sadržaju ali da treba voditi računa i o onome ko ju je potpisao.

Kadrovski deficit

Žekić je dodao da je izgubljen institut mentorija, odnosno, da dosta ljudi ode sa pozicija a da se prethodno ne obezbijedi nasljednik.

„U regionu je kadrovski deficit sveprisutan, dobri radnici odlaze. Konkrento, Hrvatskoj fale dobre medicinske sestre, doktori ali i turistički radnici. Moraćemo da promijenimo kulturu ponašanja kako bi se taj deficit nadomjestio", rekao je Žekić.

Brbaklić je kazala da su tržišta regiona mala pa je lako, prema njenim rijeima, provjeriti kandidate koji privuku pažnju.

„Najznačajnije je iskustvo na prethodnom poslu a preporuku treba objektivirizati i vidjeti da li je ona opravdana i osnovana", rekla je ona.

Ona se nije saglasila sa ocjenom jednog od panelista koji je kazao da je tržište kadrova u regionu tromo te da dolaze sve teža vremena za zapošljavanje.

„Da je vrlo aktivno govori podatak da je samo iz Beograda, prema nekim podacima, otišlo 200.000 ljudi. Takođe nisam toliki pesimista da dolaze teška vremena i smatram da ljude moramo da motivišemo i dajemo im na značaju a ne da se ponašamo kaoprema nekome koga treba iskoristiti", poručila je Brbaklić.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.