U okviru Biznis plus konferencije održan panel "Kako unaprijediti poslovnu saradnju sa Turskom"

26.03.2015 23:53
slika

U okviru dvodnevne regionalne konferencije Biznis plusa održana je panel diskusija pod nazivom "Kako unaprediti poslovnu saradnju s Turskom". U ovoj panel disusiji učestvovali su ministar carine i trgovine Turske Nurettin Cankirli i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Nurettin Cankirli je u svom obraćanju podsjetio sve prisutne na to da je za dobru ekonomsku situaciju u jednoj zemlji potrebna prvenstveno politička stabilnost i kao primjer za to objasnio da su u Turskoj 2002. godine bili poremećeni svi makroekonomski parametri.

- Prije petnaestak godina Turska je bila jako nestabilna zemlja, 35 posto dugova koje nisu mogli vratiti imale su javne banke, država je bila prinuđena da uvede prinudnu upravu u vise od osam banaka. Takvo stanje nas je dovelo  dotle da nas je to koštalo preko 200 milijardi dolara, nezaposlenst je bila veća za 11 posto, značajan dio firmi proglasio je bankrot. Došli smo u takvo stanje da smo morali uzimati kredite da se spasimo. 2002. Godine raspoložive rezerve centralne banke bile su anulirane, a sada one iznose 130 milijardi dolara. Takav uspjeh smo postigli zbog političke stabilnosti koja je uspostavljena proteklih godina u turskoj, kazao je Cankirli.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić rekao je da su do sada odnosi sa Turskom uvijek nailazili na neke prepreke.

- Mnogo je trke, borbe bilo za uspostavljanje saradnje sa Turskom, ali često je bilo vrlo malo rezultata. Ti rezultati ranije nisu bili bolji jer su postojali brojni politički problemi, ali i zbog stereotipa kojih je bilo puno i koji su u velikoj mjeri kočili te odnose. Sa turskom trenutno imamo najbolje odnose do sada i i amo velikemogucnosti da ti odnosi budu i bolji, izjavio je Ljajić i dodao:

- Mi kao pojedinačne zemlje nismo mnogo atraktivni Turskoj za saradnju, zato se moramo udruživati Potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini sa Turskom dva i po puta smo povećali robnu rzmjenu sa tom željom, i taj sporazum još nije dovoljno iskorišten. Prošle godine smo ga iskoristili samo za suhe šljive, ove gdine je bolje. Nikada više kao sada nije bilo interesovanja turskih firmi za ulaganje u Srbiju. Mi kao region moramo znati da samo ako se udružimo možemo promijeniti loše mišljenje o Balkanu i dovesti investitore ovdjeije ispravna. Tu ne teče samo med i mlijeko, ima i problema, zaključio je Ljajić.

Sljedeća konferencija je 18. i 19. Juna u Skoplju i očekuju se učešće kompanija iz Grčke, Albanije, Rumunije, Bugarske, Turske...

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.