Mostove gradi ekonomija

09.07.2015 15:30
slika

Apostrofirajući naziv konferencije u Mostaru "Mostove gradi ekonomija", koja je okupila više od 160 privrednika regiona, ministar privrede Srbije Željko Sertić je otpočeo svoj pozdravni govor rekavši, između ostalog, da je upavo privreda delegirana ne samo da zaista gradi mostove već i da ih simbolički stvara kroz sve tješnje povezivanje, naročito na nivou bivše Jugoslavije.


Ministar je, otvarajući petu privrednu konferenciju regionalnog poslovnog kluba Biznis plus, insistirao na potrebi umrežavanja firmi kako zbog činjenice da su tržišta pojedinačno mala tako i zbog prednosti, ali i mana koje kao balast nosi Balkan.

"Naša prošlost jeste teška, ali je na nama da gledamo budućnost, a budućnost je podizanje životnog standarda i dostojanstven život koji treba da obezbedimo našim građanima. Integracija privrede je ključ prosperiteta pojedinačnih tržišta", kazao je, između ostalog, ministar, insistirajući na snazi malih i srednjih preduzeća koja svaka pojedinačna država treba da osnaži kako bi ovaj sektor dobio ulogu koju ima u zapadnim ekonomijama, a to je nosilac privrede.

Sertić je pozvao privrednike da uzmu aktivno učešće u društvenom i političkom životu kako bi njihovi interesi bili vidljivi, a zahtjevi ispunjeni."Udružujte se kroz asocijacije, radite zajedno i širite posao. Nema političara koji vas neće podržati baš kao što sam ja došao iz Beograda u Mostar, da to učinim jer je ideja regionalnog povezivanja i jačanja privatnog sektora, jedan od imperativa VladeSrbije", poručio je ministar koji se okupljenim privrednicima obratio nakon Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BIH.

Učešće na skupu, na kojem se govorilo o barijerama u međusobnom poslovanju u regionu, kao i o značaju političke stabilnosti kao uslovu ekonomskog prosperiteta, uzeli su i Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, kao i Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH, a konferenciji je prisustvovao i Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BIH.

 

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.