Konferencija Biznis plusa: Mujo Selimović vjeruje da je za razvoj potrebno povezivanje firmi

01.10.2015 10:04
slika

Šesta Biznis plus konferencija, koja se održava danas u Skoplju, okupila je 400 do 500 učesnika iz javnog i privatnog sektora iz Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

"Projektna povezivanja i integracije. Stvaranje snažnih regionalnih kompanija”, drugi je panel u okviru Biznis plus konferencije u Skoplju.

Mujo Selimović, direktor MIMS grupacije, govorio je o ideji od prije nekoliko godina, kada je predložio firmama iz regiona da zajedno nastupaju na tržištu Libije. Svi su rekli da je ideja jako dobra, ali nije došlo do realizacije.

"Nijedna firma ne može sama mnogo učiniti. Treba snage i potencijala da se neki projekt realizuje. Vjerujem da će zajedničko povezivanje pomoći da se firme razvijaju i da postignu više. Za to treba vremena", kazao je Selimović.

Jordanov: Bili bismo bogatiji da međusobno sarađujemo

Mincho Jordanov iz kompanije Makstil govorio je o tome kako je žalosno što je biznis ispao iz vidokruga u regionu. Nekadašnje zajedničko tržište, Jugoslavija, palo je na nizak nivo.

"Nama je najveći partner Evropa i svi tamo najviše idemo. Moja teza je da bismo svi bili mnogo bogatiji kada bismo više gledali regionalno i sarađivali međusobno. Treba potaći proces većih integracija. Za brzi razvoj regiona je potrebno podržavati ove veze koje će povećati sinergiju između preduzeća. Konkurentnost je niža kada su nam preduzeća rascjepkana", rekao je Jordanov. 

"Nove investicije u izvoznim projektima. Izvoz je ključni izazov kompanija u region! Kako da zajedno izvozimo više”, naziv je panela na kojem su učestvovali predstavnici nekoliko kompanija iz regiona. Na pitanje koja su tržišta budućnosti, Jasmina Milanović, finansiski menadžer za investicije i razvoj Eliksir Group, kazala je kako je to Južna Amerika, te kako sada ova kompanija izvozi na tržišta 16 zemalja. Joze Strmole, član uprave kompanije LIVAR, kazao da ova kompanija sada izvozi u Njemačku, Italiju i Austriju, ali joj je cilj južni dio Evrope. 

Šarović: Premalo je naših brendova u regionu

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, izjavio je danas na Biznis plus konferenciji u Skoplju kako je razmjena naše zemlje sa zemljama CEFTA samo 13 posto, a što je jako malo.

- Vanjskotrgovinska razmjena BiH i Makedonije je 120 miliona eura, a ja vjerujem da bi za tri godine mogla biti najmanje 250 miliona eura. Toliki je potencijal za rast. U ovom trenutku u BiH ćete rijetko naći makedonsko vino, povrće će prije stići iz Egipta nego iz regiona, a premalo je naših brendova u regionu. Sve to govori o neiskorištenim šansama, a ja znam da je Vijece ministara spremno da uloži napore da se stvari promijene, istakao je Šarović.  

Zajedno smo jači

Ljupčo Zikov, osnivač i direktor Kapital Media Group iz Makedonije, domaćin Biznis plus konferencije, koja se danas održava u Skoplju, kazao da je Biznis plus tek na pola puta, a već je postigao veliki uspjeh.

"Cilj je da napravimo konkretne rezultate. Do sada je ostvareno nekoliko važnih transakcija i saradnji zahvaljujući BP-u. Zajedno smo mnogo jači", kazao je Zikov. 

Direktorica poslovnog kluba Biznis plusa Svetlana Cenić podsjetila je danas kako Bizni plus postoji tri godine, te da je pokazao kako je u stanju da poveže ljude i da za to imaju i rezultati.

Kazala je i kako je BP počeo organizovati i poslovne skupove tematskog karaktera, te je pozvala sve da učestvuju u tome.

400 učesnika

Šesta konferencija Biznis plusa otvorena je jutros u Skoplju i okupila je oko 400 učesnika iz javnog i privatnog sektora iz Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Konferenciju su otvorili Fatmir Besimi, potpredsjednik makedonske Vlade za eurointegracije, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i Branko Azeski, predsjednik Privredne komore Makedonije.

Azeski je rekao na otvaranju da je potrebna strategija za razvoj biznisa u svim državama regije, a danas je pravi trenutak da počnemo.

"Ne možemo misliti da je iko važniji od onih koji pokreću biznis i zapošljavaju ljude", rekao je on.

Biznis plus je regionalni poslovni klub koji su osnovali mediji iz šest zemalja bivše Jugoslavije, gdje Oslobođenje predstavlja BiH.

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.