Nije BiH od Marijin Dvora do Baščaršije

14.12.2015 10:35
slika

U etno-selu Čardaklije u Vrtočama kod Bosanskog Petrovca u petak je  održan poslovni forum u organizaciji Općine Bosanski Petrovac i Regionalnog poslovnog kluba Biznis plus.

Na forumu je učestvovao i Francisco Parodi, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH kojem je ovo bila prva prilika da upozna širi region i Unsko-sanski kanton.

“Potrebno je urediti stanje i kreirati nova radna mjesta da bi se povećao ekonomski rast. Nadamo se da će u konačnici biti ostvaren i cilj, a to je da se BiH priključi Evropskoj uniji. MMF je partner institucija u BiH, partner entiteta i radimo zajedno na provođenju Reformske agende, koja je nedavno prihvaćena”, kazao je Parodi.

Peter Duffy, direktor USAID misije u BiH, također se odazvao pozivu na Forum i tom prilikom rekao da se obilje prirodnog bogatstva, na kojem se općina Bosnaski Petrovac prostire, može na više načina pozitivno iskorištiti, a za primjer je naveo i ambijent etno-sela u kojem je Forum održan.

“ Ovo je sjajna inicijativa poslovne zajednice da se produktivni i ljudi od ideja dovedu za jedan stol, jer se na taj način mogu odrediti neka buduća pozitivna događanja za ovaj kraj. USAID je više od 20 godina prisutan u BiH i podržavamo otvaranje novih radnih mjesta, naročito u poljoprivredi i poduzetništvu. Mi se nadamo da ćemo pronaći način da produbimo to partnerstvo i da budemo još efikasniji”, kazao je Duffy.

Što se tiče Bosanskog Petrovca, Duffy smatra da postoji mnogo zainteresovanih strana, pa i kod učesnika ovog foruma, koje se mogu natjecati ko će učiniti više, ali isto tako poslovni projekti najviše zavise od toga koliko je jedna sredina naklonjena ulagačima, počevši od lokalnih vlasti do vlade kantona, koja mora efikasnije izdavati neophodne papire i odobrenja. Osim toga, mnogo se treba raditi i na osposobljavanju radne snage za one poslove koji su traženi na tržištu.

“Moja velika želja je da se ovakvi predjeli vrate na mapu, zato sam u Bosanskom Petrovcu i zato neumorno krstarim po našoj državi. Nije Bosna i Hercegovina samo restoran "Četiri godišnja doba" u Sarajevu, od Marijin Dvora do Baščaršije, nego BiH je i Bihać i Čardaklije i sve što njoj pripada. Ovdje su predstavnici poslovnog sektora i oba entiteta, oni koji sa nama nisu ovdje na taj način pokazuju da im je najlakše raditi posao iz komoditeta vlastitih kancelarija. Mi im tako izbijamo argumente kako treba razvijati periferiju jer ako oni nisu spremni četiri sata putova i doći ovdje, onda o čemu treba da pričamo, šta primjerom da pokažemo? Otvoren razgovor, postavljanje pitanja i traženje rješenja za probleme sa kojima se suočavamo je ono što svi trebamo raditi. Nadamo se da ćemo uskoro napraviti i jednu regionalnu konferenciju, Slovenije, Hrvatske i BiH u Bihaću zbog mogućnosti prekograničnih fondova, najavila je direktorka Biznis plusa, Svetlana Cenić.

Premijer Unsko-sanskog kantona Izudin Saračević je dao podršku organizaciji ovog foruma te je kazao kako su podsticanje lokalne ekonomije, povratak i suživot u Bosanskom Petrovcu zadatak Vlade USK-a.

Načelnik Općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić je iskoristio priliku da još jednom istakne najznačajniji problem ove lokalne zajednice, a to su šume.

“ Razvoj Bosanskog Petrovca ovisi od šumskog bogatstva. Mi imamo ogroman resurs, a nemamo zakona koji će to štititi i pravično s tim upravljati. Taj resurs se pljačka svakodnevno, svaki mjesec nekoga od odgovornih hapse, a nama vrijeme ističe. Mi u Bosanskom Petrovcu moramo nešto hitno poduzeti jer smo predugo čekali na Federaciju, jer to je najvažnija stvar za budućnost naše općine”, kazao je Hujić.

On je izrazio želju da općina Bosanski Petrovac u što skorije vrijeme krene putem razvoja te da u njegov grad na radno mjesto dolaze i mladi iz Ključa, Bosanskog Grahova, Drvara, Bihaća, svih susjednih općina.

 

Prijavite se na besplatni newsletter Pregled regije i budite u toku sa regijskim vijestima, analizama, poreskim i zakonodavnim promjenama, poslovnim prilikama, mogućnostima za novi posao...

Vaša e-mail adresa    

Ukoliko ne želite više primati besplatni newsletter, to možete uraditi sa dva klika.